Antistofproduktion efter flåtbid med borreliainfektion. Grafen viser den tidlige IgM-produktion og den senere IgG-produktion. Blodprøver med måling af antistoffer kan være nyttige for at diagnosticere og se udviklingen i sygdom og smittestatus.
.
Licens: CC BY SA 3.0

Serokonversion er et immunologisk begreb, der betyder, at der kan påvises mikroorganisme-specifikke antistoffer i blodet, som ikke var påviselige tidligere, dvs. at blodprøven konverterer fra negativt til positivt resultat af undersøgelsen. Det betyder, at kroppen er begyndt at danne antistoffer mod den pågældende mikroorganisme.

Måling af antistoffer

Udviklingen af de specifikke antistoffer er rettet mod den pågældende mikroorganisme dvs. virus, bakterier, svampe eller parasitter. Man måler som regel specifikke IgM-antistoffer, som konverterer efter ca. en uge og IgG-antistoffer, som konverterer efter ca. 2-4 uger og holder sig positive i længere tid end IgM-antistoffer.

Man kan også måle IgA-antistoffer i sekreter som spyt, tårer og tarmsaft (sekretorisk IgA), der beskytter slimhinderne mod infektion, men det gøres sjældent. Ligeledes kan man måle serokonversion af IgE-antistoffer, som er årsag til allergi fx mod pollen. Serokonversion har diagnostisk betydning for påvisning af en infektion, hvor det ikke er muligt at tage prøver fra det inficerede område i patienten eller fordi mikroorganismerne er udryddet ved antibiotikabehandling.

I blodprøverne kan man undersøge niveauet af de konverterede antistoffer, hvilket ofte kaldes antistof-titer. Hvis patienten i forvejen har antistoffer mod den inficerende mikroorganisme, kan man også måle en stigning i antistof-titeren fra starten af infektionen til 1-2 uger senere, som så også kan understøtte en påvisning af årsagen til infektionen. Det bruges fx ved diagnostik af infektioner med vandbakterien Legionella pneumophilia, der forårsager lungebetændelse. Hyppigheden og styrken af serokonversion bruges også til at vurdere effekten af vaccination.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig