Rekonvalescentserum er blodserum fra en patient, der har gennemgået en infektionssygdom og blevet immun mod mikroorganismen, der forårsagede sygdommen. Patienten har da dannet antistoffer mod mikroorganismen, der gør patientens immunsystem i stand til at bekæmpe mikroorganismen.

Faktaboks

Etymologi

Ordet kommer af latin reconvalescere 'genvinde sine kræfter'.

Serum før og efter sygdom

Ved at sammenligne rekonvalescentserum med serum taget før sygdom eller i den tidligste fase af sygdom (såkaldt akutserum), kan man diagnosticere mange infektionsårsager. Nogle gange kan rekonvalescentserum bruges til forebyggelse eller behandling af nogle infektionssygdomme. Serum, eller nogle af dets bestanddele, kaldet immunglobulinerne, gives da som intravenøs infusion for at tilføre patienter antistoffer mod visse sygdomsfremkaldende mikroorganismer.

Behandling med rekonvalesentserum er i senere år blevet brugt mod ebola og Covid-19-infektioner med varierende resultat.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig