Pus er en tyktflydende væske på overfladen af huden i fx et sår, hvor der er opstået betændelse pga. infektion med bakterier. Pus er ofte gulligt, brunligt eller grønligt. Det består af dødt (nekrotisk) væv, levende og døde bakterier og hvide blodlegemer (leukocytter), der forsøger at bekæmpe bakterierne.

Faktaboks

Etymologi

Ordet kommer af latin pus 'materie'

Også kendt som

materie, betændelsesekssudat

Pusdannende bakterier

De almindeligste pusdannende bakterier er Staphylococcus aureus og Streptococcus pyogenes gruppe A og Escherichia coli. Mange bakterier producerer en bestemt type pus, fx danner Pseudomonas aeruginosa pus med en grønlig farve. Pussets udseende og lugt kan være ganske karakteristisk. Pus kan blive farvet rødbrunt, hvis det indeholder mange røde blodlegemer. En ansamling af pus inde i vævet kaldes en byld (absces).

For nærmere at konstatere årsagen til pusdannelsen skal pusset undersøges i mikroskop og dyrkes på egnede næringsmedier både med og uden ilt (aerobt og anaerobt), da pus også kan indeholde anaerobe bakterier.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig