Kranieformer inddelt efter det cephaliske indeks. Yderst til venstre ses en langskalle, i midten en middelskalle og til højre en kortskalle. Det er normalt lettere at se oppefra, så man kan se hjernekassens længde.
/Popular Science Monthly, volume 59.

Mesokefal er en hovedform, hvor kraniets bredde er 75-80 procent af kraniets længde. Betegnelsen anvendes hovedsageligt indenfor fysisk antropologi og udregningen sker på baggrund af det cephaliske (kefaliske) indeks. På dansk anvendes betegnelserne middelskalle eller mellemskalle.

Faktaboks

Etymologi

Ordet kommer af græsk meso- 'miderst, mellemst' og -kefal 'vedrørende hovedet'

Også kendt som

mesocephal, middelskalle, mellemskalle

Kraniets form

En middelskalle placerer sig mellem kortskalle (brachykefal) og langskalle (dolikokefal). Kort fortalt er det en person, der har et middellangt hoved (hjernekasse), dvs. at kraniets bredde er 75-80 procent af længden. Ses hovedet oppefra, er dets form en anelse ovalt og langstrakt, modsat en kortskalle, hvor det er mere rundt.

Antropometri

Det cephaliske indeks er et antropometrisk indeks. Der anvendes en krumpasser til måling af kraniets længde og bredde. Kraniets længde måles mellem pandens mest fremspringende punkt (glabella) og nakkebenets mest fremspringende punkt (opistocranion). Bredden måles mellem tindingerne.

Fysisk antropologi

Indenfor den fysiske (biologiske) antropologi blev det cephaliske indeks tidligere tillagt stor betydning, især i forbindelse med raceklassifikation og racebeskrivelser. Det blev bl.a. brugt til opdeling af mennesker i forskellige mere eller mindre klart definerede og geografisk afgrænsede fysiske typer (racer).

I dag anses det for mindre væsentligt, men udmåling af det cephaliske indeks foretages for en god ordens skyld ofte på kranier fra arkæologiske udgravninger. Det bruges sjældent i biologisk-antropologiske undersøgelser af levende mennesker.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig