Langskalle til venstre og kortskalle til højre (tegning af artiklens forfatter)
Kranier
Til venstre ses et kortskallet kranium (brachykefal) og til højre et langskallet kranium (dolikocephal).

Brachykefal er en hovedform, hvor bredden af hovedet er mere end 80 procent af længden af hovedet. Udregningen laves ud fra det cephaliske indeks. Et kortskallet hoved er set oppefra mere rundt end et langskallet (dolikokefal) hoved, der fremtræder mere ovalt.

Faktaboks

Etymologi

Ordet kommer af græsk brachy- 'kort' og -kefal 'vedrørende hovedet'

Også kendt som

kortskallet, brakykefal, brachycephal

Befolkningskendetegn

Allerede i 1800-tallet blev man i antropologiske kredse opmærksom på, og optaget af, at befolkningen i Mellemeuropa, Balkan og Østeuropa hyppigt var kortskallet, mens Sydeuropa tenderede mere mod langskallethed og Nordeuropa mod middelskallethed og langskallethed. Uden for Europa er kortskallethed et hyppigt kendetegn hos folkeslag i Mellemøsten, Centralasien, Østasien, Sibirien og visse oprindelige folk i Syd- og Mellemamerika.

Tidligere anvendelse i antropologien

Sammen med studier af hår-, hud- og øjenfarve, legemsbygning, ansigtstræk, hårtype, kropsbehåring m.m. gav iagttagelsen om brachykefali anledning til at tale om tre subracer inden for den såkaldte hvide (europide eller caucasoide) race. De tre subracer var den alpine, den dinariske og den østeuropide race, og et fællestræk ved disse tre racer var kortskallethed.

I dag anses klassifikationssystemer og teorier omhandlende menneskeracer for at være en del af en forældet tankegang, der mest har historisk interesse. Det er nu den almindelige opfattelse, at den geografiske variation, der ses i hyppigheden af en række fysiske træk, ikke giver grundlag for at opdele mennesket i racer.

Det cephaliske indeks

Det cephaliske indeks udregnes ved at dividere kraniets bredde med dets længde. Der tages derfor to mål med en krumpasser: længde og bredde. Længden måles mellem det mest fremspringende punkt på kraniets pande, glabella, og det mest fremspringende punkt på nakkebenet, opistocranion. Bredden måles mellem de to punkter på tindingebenet, som giver den største bredde.

Det cephaliske indeks blev tidligere brugt meget inden for fysisk antropologi i forbindelse med opdelingen af menneskeheden i forskellige "racer", som blev beskrevet som fysiske typer, der var relaterede til bestemte folkeslag eller afgrænset til et bestemt geografisk område.

Anvendelse

Det cephaliske indeks måles fortsat, ved undersøgelser af kranier fra arkæologiske udgravninger. Det bruges ikke længere, eller kun meget sjældent, i studiet af nulevende befolkningers biologiske karakteristika.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig