Knæet
Knæleddet set forfra. Både ledkapsel og ledbånd kan blive beskadiget.

Ledlæsioner er skader på ledbåndene eller ledkapslen. Både ledbånd og ledkapsel har til opgave at sikre leddenes stabilitet. De fleste ledlæsioner opstår efter overbelastning ved vrid eller fald. Et eller flere ledbånd kan være helt eller delvist overrevet. Læsionen kan opstå i selve ledbåndet, på overgangen mellem knogle og ledbånd, eller hele ledbåndsfæstet på knoglen kan være afrevet sammen med det yderste af knoglen.

Beskadigelse af ledkapslen ved direkte vold er hyppigt forbundet med ledbåndsskade. Ved forvridning af et led er ledbåndet overstrakt, men ikke revet over, og ledstabiliteten er bevaret.

Forskydning af ledflader

Afhængigt af kraften i leddet kan der opstå ledløshed. Delvis forskydning af ledfladerne kaldes subluksation og komplet forskydning kaldes luksation (ledskred). Symptomerne herpå er ømhed og hævelse samt tendens til forvridning og løshed i leddet. På længere sigt er der øget risiko for udvikling af slidgigt i leddet. På grund af ømheden kan det være nødvendigt at anvende lokalbedøvelse ved undersøgelse af evt. løshed. Røntgenundersøgelse kan være påkrævet for at påvise, om der er afrivning af knoglen ved ledbåndets fæste.

De hyppigste ledskader forekommer i fod-, finger-, knæ-, skulder- og albueled. I fodleddet er det ofte de udvendige ledbånd ved anklen, der bliver beskadiget. Ved fald med fx skistav ses overrivning af ledbåndet i tommelfingerens grundled. Knæleddet kan blive ustabilt på grund af knæledsskader. Ledskred i skulderleddet kan medføre senfølger med fornemmelse af løshed og smerter, mens kapsellæsioner i skulderen giver smerte ved kast og bevægelse. Især hos børn kan underarmens spoleben forskydes delvist ud af sit rundgående ledbånd i albueleddet ved for kraftigt træk i armen.

Behandling af ledlæsioner

Behandlingen varierer fra støttebind eller gipsbandage til stabiliserende operation og afhænger af, hvilke led, der er beskadiget. Ved korsbåndslæsion i knæleddet giver knæet efter. Her kan muskelstyrketræning forbedre styringen af knæet. Ved vedvarende løshed anvendes støttebind, sportsplaster eller specielle bandager med sidestøtte. Helingstiden er længere for ledlæsioner end for muskelskader og knoglebrud. Ved nye skader opstår ledlæsioner derfor lettere. Forekomst af løse og bløde led (hypermobilitet), hvorved fingre, knæ og albuer kan overstrækkes, optræder især hos kvinder. Hypermobilitet medfører øget risiko for ledlæsioner ved selv mindre skader.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig