Gipsbandage er en bandage fremstillet af gipsimprægneret gazebind og bruges til at stabilisere ekstremiteter i forbindelse med behandling af knoglebrud. Gips bruges også i andre tilfælde, hvor en ekstremitet har behov for at blive immobiliseret, fx efter operation for muskel- eller seneskader.

Faktaboks

Etymologi

Ordet gips kommer af fransk og engelsk gypse 'gips'

Også kendt som

gips, engelsk plaster of Paris jf. fransk platre

De gamle egyptere benyttede sig af gipsbandager, der var rullet i papyrus. Gips blev moderniseret omkring 1800-tallet og kaldes stadig for Plaster of Paris.

Mineralet gips

Gips er et mineral, som kemisk er et vandholdigt calciumsulfat, CaSO4 · 2H 2O. Varmes gips i denne form op til ca. 150°C afgives vand, og der dannes CaSO4 · 1/2 H2O. Tilføres der vand, som optages igen, så vil gipsen stivne efter kort tid.

Anvendelse

Gipsbandagen består af flere baner af gazebind med gips, der fugtes i lunkent vand. Den bløde gipsbandage lægges på som skinne eller rulles rundt om ekstremiteten som cirkulering. Det anlægges på kropsdelen, mens gipsen fortsat er fugtig. Man har nogle minutter til at forme og glatte gipsen som ønsket, før den stivner. Ekstremiteten skal polstres godt, især ved fremtrædende knoglepartier, så gipsen ikke giver trykskade med sår.

I de første døgn efter gipsningen skal man undgå, at gipsen bliver for stram, så hævelsen af bløddelene ikke beskadiger nerver eller forhindrer blodcirkulationen. En helt cirkulær gips er ikke eftergivelig og kan aflukke cirkulationen i en ekstremitet, hvis hævelsen under gipsen bliver for voldsom. Derfor bør ekstremiteten med gips holdes højt de første dage. Hvis ekstremiteten hæver op, og der opstår stærke smerter, eventuelt efterfulgt af følelsesløshed, kan det tyde på, at blodforsyningen truet og nerverne bliver presset under gipsen. I disse tilfælde skal gipsen straks klippes op igen og en ny anlægges.

Stivnet gips er meget hårdt. Fjernelse sker ved hjælp af specielle, kraftige sakse eller med en elektrisk oscillerende sav. Røntgenstråler kan let gennemtrænge gips. Ved hjælp af røntgenundersøgelser kan man derfor kontrollere, at knoglebruddet fortsat sidder i en acceptabel stilling.

Kunstgips

Selvom almindelig kalkgips stadig er meget brugt, så er kunstgips også populært. Kunstgips består af bandager af syntetisk fiberglas, som også stivner ved påføring af vand. Denne type gips kommer i mange farver, og er derfor populær blandt børn. Den store forskel fra kalkgips er nok, at kunstgips kan tåle vand. Foringen under gipsen er dog ikke vandafvisende, så selvom man har kunstgips er det ikke tilrådeligt at bade. Kunstgips har også nogle andre egenskaber, blandt andet er den stærkere og lettere end almindelig gips.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig