Knoglehindebetændelse er en betegnelse, som inden for idrætten overvejende benyttes om overbelastningsskader af muskel- og senefæster i nedre tredjedel af skinnebenet (tibia). En septisk knoglehindebetændelse, hvor knoglehinden bliver inficeret af mikroorganismer, er meget usædvanlig. Knoglehindebetændelse er derfor næsten altid aseptisk.

Faktaboks

Også kendt som

periostit, benhindebetændelse, pretibial periostitis, medialt tibialt stresssyndrom medial traktionsperiostit, på engelsk shin splints.

Symptomer

Aseptisk knoglehindebetændelse er en af de mest almindelige overbelastningsskader inden for idræt, specielt blandt løbere og gymnaster. Tilstanden kendetegnes med knurrende og brændende smerter på indersiden af nedre del af skinnebenet under og efter træning. Hvis overaktiviteten fortsætter, kan der efterhånden udvikles smerter selv i hvile.

Behandling

Først og fremmest er det vigtigt at undgå overbelastningen, der har forårsaget tilstanden. I begyndelsen ved hjælp af aflastning og derefter alternativ træning, fx løb på blødt underlag eller aktiviteter uden løb og spring, fx cykling, svømning eller roning. Genoptræning vejledt af en fysioterapeut kan være nødvendigt.

Medicinsk behandling i form af NSAID er som regel ikke nødvendigt, undtagen i akutfasen af forløbet.

Septisk knoglehindebetændelse

Knoglehindebetændelse forårsaget af en mikroorganisme (bakterier) er meget sjældent og noget helt andet end den idrætsrelaterede tilstand. Septisk knoglehindebetændelse er en infektion, og den kan være akut eller kronisk. Akut knoglehindebetændelse karakteriseres ved rød og varm hud, eventuelt samtidig nedsat almentilstand og feber. Bevægelse øger smerterne voldsomt. Knoglehindebetændelse kan skyldes et betændt sår eller en infektion i en blodansamling under knoglehinden, der er opstået ved fx slag eller spark. Oftest skyldes det dog, at en infektion i knoglen spreder sig til knoglehinden. Tilstanden behandles med antibiotika, eventuelt ved kirurgisk sanering, hvor det inficerede væv fjernes.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig