Kallotase er en metode til at forlænge en knogle gradvist under langsomt kontinuerligt stræk. Metoden anvendes til at korrigere store forskelle i benlængde, men den kan også benyttes til at stimulere nydannelse af knogle ved større knogledefekter efter bl.a. åbne skader.

Faktaboks

Etymologi

Ordet kommer af latin colosus 'hård' og af græsk tasis 'strækning'

Også kendt som

Knogleforlængelse, benforlængelse, Kallusdistraktion, osteodistraktion

Forløb

Knoglen deles med bor og mejsler, og når det nye væv (kallus) begynder at dannes, startes der et mekanisk stræk over kallus i brudlinjen ved hjælp af specielle eksterne fiksationer. Nye marvsøm med indbygget fjernstyret elektronik og mekanik anvendes også. Forlængelsen sker med ca. en millimeter pr. dag. Der dannes ny knogle imellem de to knoglepiber, der er dannet, og når forlængelsen er gennemført skal den nye knogle modnes i en længere periode, før den eksterne fiksation kan fjernes. Knogleforlængelser på op til 20 centimeter er beskrevet med denne metode.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig