Ekstern fiksation er en metode, der anvendes til at stabilisere et knoglebrud. Apparatet der skal stabilisere knoglebruddet, består af metalpinde med gevind, som sidder uden på kroppen. På begge sidder af bruddet skrues metalpindene igennem huden og igennem den raske knogle. Herefter reponeres knoglebruddet på plads, og de udstikkende pinde forbindes med metalstænger. På den måde kan knoglebruddet fikseres i den ønskede stilling.

Faktaboks

Også kendt som

ekstern fiksation af knoglebrud

Hoffmann apparatur

Ilizarov ekstern ringfiksator

Anvendelse

Tidligere blev ekstern fiksation ofte anvendt ved behandling af håndledsbrud. Nu bruges behandlingen mest ved alvorlige, åbne og komplicerede knoglebrud.

Ekstern fiksation kan også benyttes til gradvis korrektion af fejlstillinger i knogler. Det kan være for at korrigere knoglebrud, der er helet med fejlstilling, til korrektion af erhvervede aksefejl i lange rørknogler eller ved knoglelængdeforskel, hvor der foretages knogleforlængelse. I disse tilfælde oversaves (osteotomeres) knoglen, og den eksterne fiksationsramme benyttes til at korrigere benlængdeforskellen gradvist og langsomt, mens strækket på det nye knogle (kallus) vedholdes uden, at det mineraliserer helt.

Komplikationer ved ekstern fiksation

Infektion i huden i de områder, hvor pindene stikker ud, er en almindelig komplikation. En sådan infektion skal i nogle tilfælde behandles med antibiotika, og i andre tilfælde skal de inficerede pinde eller skruer udskiftes.

Behandlingsvarighed

Den eksterne fiksation kan beholdes på, indtil frakturen er helet. Det kan tage flere uger og op til flere måneder. Den eksterne fiksation kan i forløbet også udskiftes med fx en metalskinne eller et marvsøm, som sidder inde i kroppen. Et marvsøm er et eksempel på intern fiksation.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig