Totalprotese venstre hofte
Total hofteprotese indsat i patientens venstre hofte. Femurkomponenten og hofteskålskomponenten er fikseret med knoglecement.
Totalprotese venstre hofte
Af .
Licens: CC BY SA 3.0

En hofteprotese er et kunstigt hofteled. Hofteproteser indopereres i hofteleddet ved invaliderende hoftesmerter forårsaget af slidgigt (artrose) eller kronisk leddegigt, ved sammenfald af lårbenshovedet efter frakturer eller infektioner eller ved knoglenekrose. Proteseoperation er forbeholdt patienter, hvor anden behandling med aflastning, smertebehandling, træning og fysioterapi ikke medfører en tilfredsstillende effekt på hoftesmerterne.

Faktaboks

Også kendt som

kunstig hofte

hoftealloplastik

Typer af hofteproteser

Der findes mange forskellige typer af hofteproteser. Både hofteskålen (acetabulum) og hoftekuglen (caput femoris) kan erstattes. Der er udviklet protesematerialer af metallegeringer og polyethylen (plast) til formålet, som er delvist skånsomt for vævet omkring protesen. Proteserne har i dag en længere holdbarhed end tidligere. Cirka 5 % bliver genopereret inden for 10 år.

Der er to forskellige måder at fæstne hofteproteserne på. Før var det mest almindeligt at cementere protesen med knoglecement, men nu er det mere normalt at indsætte en ikke-cementeret protese, der er konstrueret, så knoglevævet vokser ind i porer i protesen uden behov for knoglecement. De ucementerede proteser kan være belagt (coated) med hydroxyapatit, som fremmer, at knoglen kan vokse ind i protesen (osseointegrationen).

En hofteproteseoperation er typisk en elektiv operation, mens det dog er en akut operation, når der er tale om friske frakturer. De fleste patienter er indlagt på hospitalet i meget få dage. Under operationen gives der antibiotika for at forebygge infektion. Der gives også blodfortyndende medicin for at undgå blodpropper i ben og lunger. Mobilisering og genoptræning umiddelbart efter operationen reducerer risikoen for komplikationer.

Hofteprotesekirurgi

Hofteprotesekirurgi anses som et meget vellykket ortopædisk indgreb. Operationen giver smertelindring, øget mobilitet og bedre livskvalitet hos de allerfleste patienter. Det er en af de mest almindelige proteseoperationer i Danmark sammen med indsættelse af knæprotese. Der opereres ca. 10. 000 hofteproteser i Danmark hvert år.

Prognosen ved hofteprotesekirurgi er generelt god. Ca. 95 % af proteserne holder over ti år, og der er fortsat mange, der holder i 20 til 30 år. Alle proteseoperationer i Danmark registreres i Det Danske Hofte- og Knæregister. Gennemsnitsalderen ved indsættelse af hofteprotese er omkring 70 år for både kvinder og mænd. Tal fra 2018 viser, at de allerfleste (79 %) fik protesen på grund af slidgigt (artrose). Akut hoftebrud (6 %) eller symptomer efter hoftebrud (3 %) var andre årsager til at få hofteprotese.

Komplikationer

Komplikationer ved hofteprotesekirurgi forekommer. De mest almindelige komplikationer er:

Før operationen afholdes der undervisningssessioner om det kommende forløb. Efter et proteseindgreb er det nødvendigt med instruktion i genoptræning. Nogle oplever en generende benlængdeforskel efter hofteoperationen. Sker det, må man korrigere med hælindlæg og eventuelt supplere med sålforhøjelse af skoen.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig