Hebefren skizofreni er undertype af skizofreni. Den kaldes også desorganiseret skizofreni og blev tidligere betegnet som ungdomssløvsind, da man ofte debuterer tidligere, i 15–25 årsalder, end andre typer af skizofreni.

Faktaboks

Etymologi

Ordet hebefren kommer af græsk hebe 'ungdom' og phren 'mellemgulv', opfattet som sæde for sjæl og forstand.

Også kendt som

ungdomssløvsind, desorganiseret skizofreni, hebefreni

Symptomer ved hebefren skizofreni

Ved hebefren skizofreni dominerer symptomer som formålsløs og desorganiseret adfærd og tankegang, hvilket kommer til udtryk i usammenhængende tale og svære negative symptomer.

Tidlige symptomer

Tidlige symptomer indebærer ofte social tilbagetrækning, svigt i arbejde eller skole, ændring i døgnrytme og afvigende adfærd, som i begyndelsen af kan opfattes som dovenskab af udenforstående. Patienten er ofte ikke i stand til at opretholde daglige rutiner og bruger i stedet meget tid optaget af indre ruminationer uden ende, fx om livets store spørgsmål eller identitet. Vrangforestillinger og hallucinationer kan forekomme, men vil i starten være mere vage og skiftende, og de dominerer ikke sygdomsbilledet. Senere i forløbet kan de dog komme til at fylde mere.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig