Frossen skulder er en tilstand, hvor skulderen er stiv og smertefuld. Tilstanden skyldes ofte betændelsesforandringer i ledkapslen omkring skulderleddet.

Faktaboks

Også kendt som

Adhæsiv capsulitis

engelsk frozen shoulder

Årsager

Frossen skulder kan udløses af betændelse eller en skade i eller omkring skulderen, men ofte er der ingen kendte udløsende faktorer. Patienter med diabetes har øget risiko for frossen skulder. Tilstanden kan også udløses af hjerte- eller lungesygdomme. Kvinder og personer over 40 år er mest udsatte.

Symptomer på frossen skulder

Symptomerne kommer som regel gradvist, med tiltagende smerter og indskrænket bevægelighed, hvilket kaldes frysestadiet. Det er skulderens udadrotation og abduktion som indskrænkes mest (frossent stadie). Både aktiv og passiv bevægelighed af skulderen er nedsat. Efter noget tid forsvinder smerterne gradvist og bevægeligheden kommer tilbage lidt efter lidt, hvilket kaldes optøningsstadiet. Sygdomsforløbet kan strække sig over flere år.

Diagnose

Diagnosen stilles af en læge. Hvis billeddiagnostik benyttes, er det for at udelukke andre tilstande, fx artrose i skulderleddet eller knoglebrud.

Behandling af frossen skulder

Der findes ingen standardbehandling af frossen skulder. Behandlingsprincippet er at lindre smerten og bevare så meget bevægelighed i leddet som muligt. Sygdommen går igennem flere stadier. I det tidlige, smertefulde stadie er behandlingen rettet mod smertelindring. I det senere optøningsstadie aftager smerterne, og fokus er her på at genvinde eller bibeholde bevægeligheden i leddet.

Injektionsbehandling med kortison eller andre betændelsesdæmpende lægemidler kan hjælpe, og smerterne kan også lindres ved hjælp af lægemidler som NSAID'er eller prednisolon. Mobiliserende øvelser vejledt af en fysioterapeut kan forbedre den indskrænkede bevægelighed, når smerterne er begyndt at forsvinde. Af og til kan artroskopi anvendes for at løsne arforandringer i skulderleddet, men åben kirurgi er som regel ikke nødvendigt ved behandling af tilstanden. Patienterne skal informeres om, at det kan tage to til tre år, før tilstanden er overstået. Man skal formentlig påregne, at bevægelsen vil kunne blive nedsat varigt.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig