Enterotoksin er giftstof (eksotoksiner), som udskilles af nogle bakteriearter og som har virkning på tarmen. Enterotoksiner kan bl.a. findes i mad, og giftstofferne kan fx give madforgiftning med opkast og diarré.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer af græsk enteron ‘tarm’ og toksikon ‘gift’.

Madforgiftning forårsaget af stafylokokbakterier

Madforgiftning forårsaget af Staphylococcus aureus skyldes, at man har spist mad forurenet med et enterotoksin, som er produceret af stafylokokbakterien. Toksinet findes i syv forskellige antigene typer; A-E, hvor C kan underinddeles. Flere af typerne er såkaldte superantigener, der aktiverer talrige hvide blodlegemer (T-lymfocytter) til at producere cytokiner, hvilket medfører en betændelse i slimhinden i tarmen, som giver opkast og diarré.

Inkubationstid og langsom inaktivering

Stafylokokenterotoksinerne er proteiner, og de inaktiveres kun langsomt af kogning. Derfor kan madforgiftningen opstå, selvom maden er kogt på forhånd. Bakterierne producerer toksinerne under eller efter tilberedningen af maden, hvis madens temperatur tillader vækst af stafylokokkerne. Efter indtagelse af fødevarer med toksinerne går der to til fire timer (inkubationstid), før opkastning og diarré starter, og det er overstået igen efter et døgns tid.

Kolera og diarré

Koleratoksinets virkningsmekanisme

Den alvorlige form for diarré, der ses ved kolera, skyldes et enterotoksin, der produceres i tarmen af kolerabakterier (Vibrio cholerae). Da toksinet produceres i tarmen er inkubationstiden længere, ofte to til fire dage. Toksinet virker ved at stimulere adenylatcyklaseproduktionen i tarmcellerne, så der tabes salte og vand i store mængder i form af tynd, vandig diarré. Toksinets opbygning og funktion er vist i figuren.

Enterotoksiner, der er beslægtede med kolera

Enterotoksiner, der er beslægtede med kolera produceres af Bacillus cereus og nogle stammer af Escherichia coli (ETEC = Enterotoksin producerende E. coli). Sidstnævnte er en hyppig årsag til turistdiarré. Der findes en vaccine, Dukoral®, mod koleratoksinet, som også beskytter mod ETEC. Bacillus cereus-toksinet produceres i maden under tilberedningen, ligesom stafylokoktoksinerne gør, og giver også madforgiftning. Både inkubationstiden og varigheden af diarréen kort.

Andre E. coli-enterotoksiner

Andre E. coli typer producerer andre enterotoksiner, der forårsager diarré. Det værste toksin er beslægtet med Shiga-toksinet fra Shigella dysenteriae (verotoksinet), der, ligesom ved dysenteri forårsaget af denne bakterieart, fremkalder blodig diarré og sommetider Hæmolytisk-Uræmisk Syndrom (HUS), som medfører påvirket nyrefunktion og blodmangel hos børn. De øvrige enterotoksiner fra E. coli er EnteroPatogene E. Coli, Enteroaggregerende E. Coli, Diffust Adhererende E.Coli og EnteroInvasive E.Coli.

Diarré pga. antibiotikabehandling

Bakterien Clostrioides difficile producerer tre enterotoksiner (enterotoksin, cytotoksin og binært toksin), som fremkalder antibiotikaassocieret diarré dvs. især diarré efter antibiotikabehandling for anden sygdom. Årsagen er, at den normale tarmflora påvirkes af antibiotikabehandlingen og så ikke beskytter mod C. difficile's fremvækst og toksinproduktion i tarmen. Den beslægtede bakterie Clostridium perfringens producerer også enterotoksiner, som kan også forårsage diarré.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig