Karvæggens opbygning
Karvæggens opbygning
Af /Created with BioRender.com.

Endotelial dysfunktion er en tilstand, hvor det inderste lag af celler i karvæggen, endotelet, ikke fungerer normalt. Endotelet fungerer som en grænseflade mellem blodet og vævene og spiller en afgørende rolle for at regulere blodgennemstrømningen, forebygge blodpropper og regulere blodtrykket. Når endotelet er dysfunktionelt, kan det føre til en række sygdomme, såsom åreforkalkning, blodprop i hjertet (myokardieinfarkt), slagtilfælde (apopleksi).

Endotelets funktioner

Endotelet regulerer blodkarenes sammentrækning (kartonus) ved at danne stoffer, fx nitrogenoxid, der får musklerne i karvæggen til at slappe af. Endotelets produktion af nitrogenoxid har flere egenskaber. Udover afslapning af den glatte muskulatur i blodkarrene hæmmer det også blodplader i at samle sig (blodpladeaggregation) og reducerer dermed risikoen for blodpropper. Endotelet udskiller også andre stoffer, som får musklerne i karvæggen til at trække sig sammen, fx proteinet endotelin.

Endotelet har også evnen til at udtrykke forskellige overflademolekyler, der peger ud mod blodstrømmen og derved forhindre en lokal blodprop eller betændelse.

Endothelet kan blive udsat for såkaldt oxidativt stress, som opstår, når der er en ubalance mellem oxidanter og antioxidanter i vævet. Den oxidative stress kan føre til celleskader og bidrager til inflammation og dysfunktion af endotelet.

Faktorer, der kan bidrage til de endotelial dysfunktion:

  • Højt blodtryk kan beskadige endotelet og gøre det mindre funktionelt.
  • Højt kolesterol kan føre til ophobning af fedt i blodkarrene, hvilket kan beskadige endotelet.
  • Diabetes kan gøre, at der opstår inflammation i karvæggen.
  • Rygning skader endotelet og reducerer produktionen af nitrogenoxid.
  • Fedme kan føre til betændelse og oxidativt stress i karvæggen.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig