Emaljefejl er fejl i eller mangel på tændernes emalje. Fejlene opstår under dannelsen af tandemaljen, før tanden bryder frem i munden. Emaljefejl omfatter manglende emalje på dele af eller hele tandens krone, fordybninger eller sprækker i emaljen, samt farveforandringer som mat-hvide og mørke pletter i emaljen (emaljehypoplasi). Tændernes hårdtvæv omdannes og tilpasses ikke livet igennem, i modsætning til knogle, hvilket betyder, at emaljefejl er permanente.

Forekomst

Emaljefejl er meget hyppige, og siden starten af 2010'erne er der fundet en øget hyppighed af emaljeskader hos børn, uden at årsagen kendes.

Årsager til emaljefejl

Årsagen til emaljefejl kan være mineralmangler, overdreven eksponering for fluor (dental fluorose), skader som følge af uheld, infektion, sygdom i de første leveår eller arvelige tilstande, fx syndromet amelogenesis imperfecta.

Dental fluorose kan være årsag til brunlige eller mat-hvide pletter, mens skader som fordybninger, sprækker og formforandringer kan komme af tidligere skader på mælketænderne. Det kan især ske på fortænderne ved, at rødderne, ved et fald eller et andet uheld, er blevet slået op i de permanente tandanlæg, som ligger i nærheden af mælketændernes rodspidser. På grund af fejl i emaljedannelsen kan tænder få en ændret form. Tandemaljen kan også være porøs og knække af i stykker, eller lettere blive slidt, så der kan opstå slitageskader (attrition).

Læs mere på lex.dk

  • tænderne
  • emalje
  • dental fluorose

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig