ATP og cAMP
ATP omdannes af enzymet adenylylcyklase til cAMP.
ATP og cAMP
Af /OpenStax CNX, Microbiology. 13. marts 2019.
Licens: CC BY 4.0

cAMP står for cyklisk adenosinmonophosphat, og det er en vigtig "budbringer" i cellen. cAMP fungerer som en intracellulær mediator, der overfører signaler fra en række eksterne stimuli, såsom hormoner og neurotransmittere, til cellens indre. Derved spiller cAMP en central rolle i cellekommunikation og regulering af diverse cellulære og biokemiske processer.

Faktaboks

Etymologi

Forkortelse for cyclic adenosine monophosphate.

Også kendt som
|n|syklisk AMP|n|syklisk adenosinmonofosfat|n|

Dannelse

cAMP produceres af enzymet adenylcyklase ud fra adenosintrifosfat (ATP). En celles koncentration af cAMP bestemmes hovedsageligt af hormoner, der aktiverer receptorer, der sidder i cellemembranen. Enkelte receptorer, som visse G-proteinkoblede receptorer, kan aktivere et guanin-nukleotidbindende protein (G-protein), som aktiverer adenylcyklasen. Når adenylscyklasen aktiveres, kan det danne cAMP fra ATP ved at fraspalte pyrofosfat og danne en ringstruktur på, der bliver til cAMP. Aktiviteten af adenylcyklasen kan hæmmes af andre G-proteiner, som også aktiveres af specifikke receptorer.

Funktion

En af de primære effekter af cAMP er aktivering af cAMP-afhæningige proteinkinaser, som proteinkinase-A (PKA). cAMP binder direkte til PKA, som derved kan fosforylere en række proteiner, hvilket ændrer deres aktivitet og medierer en bred vifte af cellulære respons, herunder øget stofskifte. cAMP kan nedbrydes af en gruppe af enzymer kaldet fosfodiesteraser, der bryder ringstrukturen op og danner adenosinmonofosfat (AMP), som ikke kan aktivere PKA.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig