G-proteiner er en familie af proteiner, der spiller en afgørende rolle i signaltransduktionen hos celler. De fungerer som molekylære "kontakter", der transmitterer signaler fra cellens ydre miljø til dens indre miljø. De har fået navnet G-proteiner på grund af deres enzymatiske evne til at hydrolysere GTP til GDP.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for guanin-nukleotidbindende proteiner

To hovedtyper af G-proteiner

Der er to hovedtyper af G-proteiner: trimere G-proteiner og monomere G-proteiner. Trimere G-proteiner består af tre forskellige underenheder, kaldet alfa- (α-), beta- (β-) og gamma- (γ-), og er involveret i signaltransduktionen fra G-proteinkoblede receptorer (GPCR'er). Når et signalstof binder sig til en G-proteinkoblet receptor medfører dette, at G-proteinet skifter GDP ud med GTP. Derved aktiveres G-proteinet, hvilket medfører videreførelse af signalet til næste led i kæden. Efter hydrolysering af det bundne GTP til GDP inaktiveres G-proteinet. G-proteinet virker dermed som en "bryder", der kan slås til og fra. På denne måde bidrager de trimere G-proteiner til at videreformidle og regulere overførslen af signaler fra omverdenen ind i cellen.

Modsat trimere G-proteiner består monomere G-proteiner af en enkelt underenhed, der omfatter proteiner som Ras, Rho og Rac. De kan ligesom trimere G-proteiner fungere som molekylære "kontakter", der kan aktivere eller inaktivere signalveje afhængigt af deres bindingsstatus med GTP eller GDP.

Fejl og sygdomme relateret til G-proteiner

Fejl i G-proteiner grundet mutationer i de gener, der koder for dem, kan give forstyrrelser i signalformidling, inklusiv regulering af celledeling, som igen kan give ophav til en bred vifte af sygdomme. Som eksempel angives det, at mutationer i Ras-gener findes i 20–30 procent af alle kræftsvulster, uanset type, og for kræft i bugspytkirtlen er det nærmere 90 procent af alle tilfælde. G-proteiner er derfor vigtige angrebspunkter både ved kræft og ved mange andre sygdomme.

I andre tilfælde kan hydrolysen til GDP stoppes, som det ses ved sygdommen kolera, hvorved koleratoksinet permanent aktiverer adenylcyklasen i tarmcellerne, hvilket fører til diarré.

Historik

A. G. Gilman (1941-2015) og M. Rodell (1925-1998) fandt ud af, at nogle G-proteiner virker som signaloverførere i cellen ved, at de bevæger sig mellem visse hormonreceptorer og de enzymer, som hormonet regulerer aktiviteten af.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig