Bronkoskopi med bronkoskop
Bronkoskopi med bronkoskop

Bronkoskopi er en undersøgelse af luftvejene, der udføres ved hjælp af et bronkoskop. Et bronkoskop er et instrument, der består af et langt rør med et kamera i enden, der kan føres gennem næsen eller munden, forbi stemmebåndene og ned i luftrøret og bronkierne.

Bronkoskopi til diagnostik af sygdomme

Ved at udføre en bronkoskopi kan luftvejene inspiceres, og der kan på den måde påvises forandringer, som tyder på sygdom i luftvejene. Gennem en tynd kanal i bronkoskopet kan der tages celleprøver til cytologi og vævsprøver til mikrobiologisk undersøgelse. Ved hjælp af små tænger på bronkoskopet kan der tages vævsprøver fra luftvejene og fra lungevævet. Der kan også tages prøver fra lymfeknuder, der ligger ind imod bronkierne. Det gøres ved at stikke en nål ned gennem bronkoskopet og gennem bronkievæggen. For lettere at lokalisere disse lymfeknuder bruges der ofte et bronkoskop med en ultralydssonde i enden.

Bronkoskopi til fjernelse af fremmedlegemer

En bronkoskopi kan foretages, hvis der skal lokaliseres og fjernes fremmedlegemer fra luftvejene, fx madrester. Den kan også bruges til at fjerne eller reducere størrelsen på svulster, eller placere stenter, der bruges til at forbedre luftpassagen i et snævert område i luftvejene.

Udførelse af bronkoskopi

Bronkoskopi udføres oftest i lokalbedøvelse. De mest brugte bronkoskoper er bøjelige videobronkoskoper eller fiberoptiske bronkoskoper. Instrumenterne kan være mellem tre og seks mm i diameter. Hvis det er nødvendigt at bruge et stift bronkoskop, fx til at fjerne større fremmedlegemer, udføres bronkoskopien i fuld narkose. Det er også almindeligt med narkose, når der udføres bronkoskopi hos børn.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig