Bolusdød er en form for kvælning, hvor der sker indre spærring af luftvejene. Luftvejene kan fx blive blokeret af legetøj eller et stykke mad.

Faktaboks

Etymologi

af græsk bolos 'jordklump' via latin bolus

Også kendt som

café coronaire, café coronary

Bolusdød hos børn

Advarselsmærke
Hvis legetøj ikke er egnet til børn under 3 år, skal det have et advarselsmærke. Legetøj til børn under 3 år er underlagt skærpede krav, hvor legetøjet må ikke indeholde smådele, som barnet kan sluge eller smådele, som kan sætte sig fast i luftvejene og i værste fald kvæle barnet.
Advarselsmærke
Af .

Spædbørn og småbørn får oftest blokerede luftveje af et frugtstykke, et bolsje, en peanut eller mindre legetøjsdele, uoppustede balloner, små kugler og andre mindre dele, som kan sidde fast i luftvejene.

Bolusdød hos voksne

Bolusdød hos voksne forekommer især i forbindelse med svækkede synke- og svælgreflekser, ofte på grund af alkoholpåvirkning eller ved sygdom med lammelse af synkemuskulaturen (bulbær paralyse eller slagtilfælde).

Hos voksne er det især stumper af føde, som blokerer indgangen til struben, som er den øverste del af luftvejene, og sjældnere også luftrør og bronkier. I sjældne tilfælde kan det være et søm eller en skrue, som en person holder mellem læberne under manuelt arbejde og som ved et uheld ender i luftvejene.

Bolusdød uden spærring af luftvejene

Tilfælde af pludselige dødsfald under et måltid, hvor der ved retsmedicinske undersøgelser findes mad i svælget, men ingen tegn på spærring af luftvejene, er beskrevet og betegnes café coronaire, fordi det fuldstændig kan ligne et hjerteanfald. I disse tilfælde formodes det, at døden skyldes hjertestop som følge af en nerverefleks fra svælget.

Læs mere på lex.dk

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig