Astma ved kuldepåvirkning er astma som opstår som følge af indånding af kold og ofte tør luft. Det er ikke en speciel form for astma, men et respons, som alle med astma kan udvikle. Astma ved kuldepåvirkning er et kendt fænomen hos personer med astma, og kan ikke forekomme hos personer uden astma.

Faktaboks

Også kendt som

kuldeastma

Astma ved kuldepåvirkning og fysisk anstrengelse

Inhalation af kold luft kan ofte være kombineret med fysiske anstrengelser. Dette udløser bronkokonstriktion hos personer med astma, mens dette ikke sker hos personer uden tendens til astma, da de ikke har den samme form for inflammation i lungerne.

Idrætsformer, der indebærer store fysiske anstrengelser under lave temperaturer, som fx langrend, synes derfor at have en øget risiko for astmatisk respons. Dette skyldes blandt andet, at langrendsatleter dyrker udholdenhedssport og derigennem har øget deres astmaforekomst. Ved at bruge forskellige typer kuldemasker, vil luften, der indåndes, varmes op idet den passerer en varmeveksler, og dette kan reducere symptomerne.

Inhalation af kold luft bruges enkelte steder som en provokationstest for at dokumentere, at en person lider af astma.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig