Astma ved kuldepåvirkning er astma, som opstår som følge af indånding af kold og ofte tør luft. Det er ikke en speciel form for astma, men et respons som alle med astma kan udvikle. Astma ved kuldepåvirkning er et kendt fænomen hos personer med astma, og det kan ikke forekomme hos personer uden astma.

Faktaboks

Også kendt som

kuldeastma

Astma ved kuldepåvirkning og fysisk anstrengelse

Hvis inhalation af kold luft kombineres med fysiske anstrengelser udløser det, hos personer med astma, sammentrækning af bronkierne, såkaldt bronkokonstriktion. Dette sker ikke hos personer uden tendens til astma, da de ikke har den samme form for inflammation i lungerne, som ses astma.

Ved idrætsformer, der indebærer store fysiske anstrengelser under lave temperaturer, fx langrend, er der derfor en øget risiko for astmatisk respons hos personer med astma. Ved at bruge forskellige typer kuldemasker, vil luften, der indåndes, varmes op idet den passerer en varmeveksler, og dette kan reducere symptomerne.

Inhalation af kold luft bruges enkelte steder som en provokationstest for at undersøge, om en person lider af astma.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig