Alfa-1-antitrypsin er et glykoprotein i blodet, der hæmmer virkningen af en række proteinnedbrydende enzymer. Det hæmmer i særlig grad elastase, som findes i de neutrofile granulocytter, der er en type hvide blodceller. Disse neutrofile granulocytter opstår hyppigt ved infektion.

Faktaboks

Også kendt som

α1-antitrypsin, α1-proteinase-inhibitor

Virkning

Elastase kan nedbryde det elastiske væv i lungerne og dermed give lungefunktionstab. Når elastase og alfa-1-antitrypsin kommer i kontakt, opstår der en irreversibel binding, der inaktiverer elastase. Den aktive del af alfa-1-antitrypsin bliver let oxideret, fx ved cigaretrygning, og den mister da sin hæmmende virkning på elastase.

Produktion alfa-1-antitrypsin

Alfa-1-antitrypsin produceres i leveren, og produktionen stiger betragteligt i forbindelse med infektioner, betændelse og lignende. Mangel på dette protein er en arvelig sygdom, der giver lungefunktionstab i den tidlige voksenalder blandt andet på grund af den manglende nedbrydning af elastase. Hvis en person lider af alfa-1-antitrypsinmangel og samtidig er ryger, kan transplantation af lungerne komme på tale allerede i 40-års alderen.

Der er påvist over 100 forskellige varianter af alfa-1-antitrypsin. Disse forskellige alfa-1-antitrypsiner (forkortet Pi-typerne) betegnes med et stort bogstav. Den almindeligste type kaldes M.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig