TCI er forkortelsen for transitorisk cerebral iskæmi. TCI er et tegn på en blodprop i en pulsåre (arterie), som bliver opløst af sig selv. Symptomerne på TCI er fx taleforstyrrelse, lammelse, føleforstyrrelse og vanskeligheder med at holde balancen. TCI forsvinder inden for et døgn og er en alvorlig tilstand, da det øger risikoen for et slagtilfælde, hvor der er vedvarende skade af hjernen.

Faktaboks

Også kendt som

transitorisk iskæmisk attak (forkortet TIA), transitorisk iskæmisk anfald, forbipasserende blodprop i hjernen

Forekomst

Den nøjagtige forekomst af TCI i Danmark er svær at opgøre pga. den korte varighed af symptomerne og den endelige diagnose efter udredningen. Det skønnes dog at ca. en tredjedel af alle tilfælde med iskæmi i hjernen er TCI, hvilket svarer til ca. 4000 årlige TCI-tilfælde.

TCI forekommer med stigende hyppighed med stigende alder. I den sidste del af livet har mænd en større risiko for TCI end kvinder. Det kan hænge sammen med, at flere mænd end kvinder har risikofaktorer for TCI, herunder fx åreforkalkning, forhøjet kolesteroltal, forhøjet blodtryk og livstilsfaktorer som rygning og alkohol.

Årsager og sygdomsmekanisme

TCI skyldes en forbigående tilstopning af en arterie, der forsyner en del af hjernen med ilt. Det udløser straks symptomer, og symptomerne stopper, når tilstopningen ophører. Tilstopningen kan forårsages af, at blodpladerne klistrer sammen og sætter sig fast i et kar, eller at en forkalkning i karvæggen rives løs og med blodstrømmen sætter sig fast i et kar, der giver ilt tilførsel til hjernen.

Det kan være et forvarsel om apopleksi (slagtilfælde) og kræver derfor akut vurdering, så behandling iværksættes straks.

Risikofaktorer

Risikofaktorer som øger risikoen for at få TCI og apopleksi er bl.a. hjerte- og karsygdomme, forhøjet blodtryk, diabetes mellitus, forhøjet LDL-kolesterol, rygning, overforbrug af alkohol, stofmisbrug og en stillesiddende livsstil.

Symptomer på TCI

Symptomerne vil afhænge af hvilke dele af hjernens blodforsyning, der rammes og kan fx være lammelse, taleforstyrrelse, synsudfald, forvirring, føleforstyrrelser og balancevanskeligheder. De samme symptomer kan også ses ved apopleksi, men er forbigående ved TCI, da de forsvinder så snart blodstrømningen genoprettes.

Diagnosen

Diagnosen stilles gennem viden om personens risikofaktorerne samt undersøgelser af blod, hjertet med en EKG-undersøgelse og ekkokardiografi, ultralydsundersøgelse af halspulsårer og CT-scanning og MR-scanning.

Behandling af TCI

TCI er en akut forbigående symptom som giver en øget risiko for nye TCI-tilfælde og evt. slagtilfælde med vedvarende hjerneskade.

Ved et TCI-tilfælde forsvinder symptomerne, og behandlingen vil derfor rette sig mod risikofaktorerne. Det omfatter fx medicin, der hæmmer blodets evne til at størkne, kolesterolsænkende medicin og blodtryksnedsættende medicin. Hvis halspulsåren er forsnævret, kan der foretages en ballonudvidelse.

Prognose

Et ubehandlet TCI-tilfælde øger risikoen for, at der senere opstår apopleksi, mens behandling af risikofaktorer reducerer risikoen for et nyt TCI-tilfælde og evt. apopleksi. Det kaldes et apopleksi, når der er opstået en vedvarende hjerneskade, og det er derfor vigtigt at afgøre, om det er et TCI-tilfælde eller en apopleksi.

Læs mere på lex.dk

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig