Ballonkateter
Ballon for enden af et ballonkateter.
Af .
Licens: CC BY SA 2.0

Ballonudvidelse er en behandling af tilstoppede eller forsnævrede pulsårer ved hjælp af små plastikrør og wires (stents), som indføres via et indstik i en pulsåre. Behandlingen kan udføres for at oprette normal blodtilførsel både ved akutte tilstopninger (hjerteinfarkt) og forsnævringer af kranspulsårene. Behandlingen kan fx foretages i hjertets kranspulsårer som behandling ved hjertekrampe (angina pectoris) eller ved hjerteinfarkt. Ballonudvidelse kan foretages på mange forskellige blodårer, fx ved forsnævringer i pulsårer i benene, nyrearterierne eller kranspulsårene.

Faktaboks

Også kendt som

ballonudvidelsesbehandling

PCI (forkortelse af percutaneous coronary intervention)

perkutan koronar intervention

De fleste ballonudvidelser i Danmark udføres i umiddelbar forlængelse af en kateterundersøgelse af kransårerne, men i nogle tilfælde skal proceduren planlægges dage eller uger senere end selve undersøgelsen af kranspulsårene (KAG). Undersøgelsen og behandlingen foregår under røntgengennemlysning.

Proceduren ved ballonudvidelse

Indsættelse af stent
Indsættelse af stent
Af /Created with BioRender.com.

Et guide-kateter føres ind fra håndleddet eller fra lysken op gennem pulsårerne. Gennem guide-katetret føres så en tynd, skånsom og styrbar wire ned forbi det forsnævrede eller tilstoppede område af pulsåren. Derefter føres et såkaldt ballonkateter henover wiren. Dette specialdesignede ballonkateter er designet, så det optager meget lidt plads inde i pulsåren. Når ballonen er på plads i kransåren, fyldes det med en blanding af fysiologisk saltvand og røntgenkontrast, og derved ophæves forsnævringen under højt tryk. Der kan ved ballonudvidelse også indsættes en stent i pulsåren for at modvirker at forsnævringen opstår igen.

PCI-behandling (ballonudvidelse i kranspulsårer)

Ballonudvidelsesbehandling er kun en del af det, der kan blive udført, under en moderne PCI-behandling. PCI-behandling omfatter alle de teknikker, der er forbundet med behandling af forsnævringer i kranspulsårene. Det kan indbefatte teknikkerne ballonudvidelse, litotripsi, rotablation, orbital aterektomi og indsættelse af stent, og der kan opnås et varigt godt resultat i det behandlede område hos mere end 98 procent af patienterne. Alle patienter får blodfortyndende medicin og blodpladehæmmende medicin under indgrebet.

Hos mindre end en procent af personer, der får udført PCI, opstår alvorlige komplikationer. Der kan være særlige udfordringer, hvis forsnævringerne er forkalkede eller hvis blodkarret har været lukkede i mere end 48 timer. Moderne teknikker og udstyr har forbedret resultaterne af behandlingen af disse tilstande. Det er udviklingen indenfor PCI og medicin, der har medført, at der udføres betydeligt færre bypass-operationer nu end tidligere.

Historik

Metoden blev første gang brugt på mennesker i 1977. Behandlingsteknikken bruges nu rutinemæssigt i Danmark, hvor der årligt udføres ca. 9.000 PCI-behandlinger.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig