Bacteroides er gramnegative, stavformede bakterier med lipopolysakkarid i cellevæggen. De er anaerobe, hvilket vil sige, at de kan ikke tåle ilt og derfor lever under iltfri forhold. De er vigtige i menneskets normalflora, hvor de koloniserer i tarmen og slimhinderne i mund, svælg og vagina.

Sygdomsfremkaldende bacteroides-slægter

Bacteroides-familien omfatter i alt over 15 slægter (genus) og over 80 arter (species), hvoraf nogle er bevægelige med svingtråde (flageller) og nogle ubevægelige. De fleste af dem, der kan fremkalde sygdom hos mennesker, tilhører fem slægter:

Bacteroides fragilis

Bacteroides fragilis-slægten omfatter Bacteroides fragilis, Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroides ovatus og en række andre arter. Bacteroides fragilis og andre arter udgør hovedparten af normalfloraen (microbiotaen) i menneskets tyktarm, hvor de beskytter mod, at sygdomsfremkaldende bakterier får chance for at kolonisere og forårsage infektion (koloniseringsresistens). De kan dog lejlighedsvis forårsage sårinfektioner efter kirurgiske indgreb på tarmen og forårsage andre infektioner udgående fra tarmen som galdeblærebetændelse, bylder og blodforgiftning (sepsis). Ofte er det blandingsinfektioner med andre bakterier, fx Escherichia coli, der både kan vokse uden ilt eller i tilstedeværelse af ilt, og så bruge ilten, så Bacteroides fragilis kan vokse. Bacteroides fragilis er resistente over for penicillin, men følsomme over for bl.a. metronidazol.

Porphyomonas

Porphyomonas-slægten har pigmenterede kolonier og producerer ikke syrer fra kulhydrater, hvorfor den vigtigste hedder Porphyromonas asaccharolytica. Den og andre arter fra slægten findes i normalfloraen i mund, tarm og vagina, og den kan findes i blandingsinfektioner udgående herfra. Mange er resistente overfor penicillin, men følsomme overfor bl.a. metronidazol.

Prevotella

Prevotella-slægten har også pigmenterede kolonier, men producerer syrer fra kulhydrater. Slægten omfatter Provetella melaninogenica, Provetella oralis og andre arter. De findes i tandkødslommer, tarm og i vagina, og de kan forårsage blandingsinfektioner de steder. Mange er resistente overfor penicillin, men følsomme overfor bl.a. metronidazol.

Fusobacterium

Fusobacterium-slægten er tenformede, hvilket vil sige aflange og tykkest på midten. De omfatter Fusobacterium nucleatum, Fusobacterium necrophorum og en række andre arter. De findes i mund, tarm og vagina, og de kan forårsage blandingsinfektioner de steder. Fusobacterium necrophorum kan forårsage svære infektioner i halsregionen udgående fra mandlerne i svælget (tonsillerne). Infektionen kaldes Lemierres syndrom. De er følsomme for bl.a. penicillin og metronidazol.

Leptotrichia

Leptotrichia-slægten, hvor kun Leptotrichia buccalis, der findes i mund, tarm og vagina, sommetider forårsager blandingsinfektioner. Denne art er sammen med en spirokæt-bakterie årsag til Vincents angina, der er en kronisk betændelse i en af de to mandler i svælget. Den forårsager også blandingsinfektioner i tandkødet og bidrager til plak på tænderne og dermed huller i tænderne (caries). De er følsomme for bl.a. penicillin og metronidazol.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig