Grafik
Figuren viser forekomsten og antal bakterier i mundhulen og mavetarmkanalen hos mennesker. Log CFU betyder 10-tals logaritmen til antal spiredygtige bakterier (colony forming units) i sekreterne.
Grafik
Af .

Menneskets normalflora (mikrobiota) er alle de mikroorganismer, som vi normalt har på huden og slimhinderne, uden at de bliver skadet. Vi har flest mikroorganismer i normalfloraen i tyktarmen. Totalt er antallet af bakterieceller på og i os lidt højere end antallet af vores egne celler.

Faktaboks

Også kendt som

flora

Normalfloraen er nyttig, fordi den yder nogen beskyttelse mod infektion med sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Dette sker ved, at normalfloraen kan udkonkurrere sygdomsfremkaldende mikroorganismer og stimulere immunforsvaret. Dette kaldes koloniseringsresistens. Et eksempel er normalfloraens beskyttelse mod diarré forårsaget af Clostridioides difficile. Hvis en patient behandles for en infektion med antibiotika, kan en bivirkning til behandlingen være, at tyktarmens normalflora undertrykkes, og så kan C. diffficile vokse frem og forårsage antibiotika-associeret diarré.

Udvikling af normalflora

Mennesket og dets normalflora udvikler sig gennem ko-evolution. Dette indebærer, at mikroorganismerne og menneskets udvikling påvirker hinanden, fordi de lever tæt sammen. Når forskellige arter, der lever i sameksistens, har nytte af hinanden, kaldes det mutualisme. Mikroorganismerne får næring og levested af os, der er vært for dem. Samtidig beskytter normalfloraen os i nogen grad mod, at sygdomsfremkaldende mikroorganismer etablerer sig ved at okkupere plads og næring. Tarmfloraen er endvidere vigtig for nedbrydning af næringsstoffer, og så producerer den vitaminer, som kroppen behøver, blandt andet K-vitamin. Derfor tilfører man fx nyfødte børn K-vitamin, da de endnu ikke har en normalflora, der kan producere vitaminet.

I fosterlivet har barnet ingen normalflora, men allerede i fødselskanalen bliver barnet koloniseret af morens normalflora. Normalfloraen i tyktarmen ændrer sig afhængig af, hvad vi spiser.

Normalfloraen virker beskyttende og har også andre fysiologiske effekter, men den kan af og til ved immundefekt blive invasiv og forårsage infektioner.

Normalfloraen findes på huden, i næsesvælg og svælg, i mundhulen, i tarmkanalen og på kønsorganerne. Der er ingen normalflora i øjets slimhinder eller i bihulerne. Normalfloraen består hovedsageligt af bakterier, men også af virus fra bakterier (bakteriofager), arkebakterier, få gærsvampe og få protozoer.

Typer af normalflora

Normalflora på huden

Gennemsnitligt har en voksen person næsten to kvadratmeter hud på kroppen. Huden har diverse mikromiljøer eller zoner med forskellige leveforhold for mikroorganismer, fx forskellig grad af fugtighed og talgproduktion.

Mikroorganismer okkuperer en række nicher på huden og beskytter mod invasion af sygdomsfremkaldende (patogene) mikrober. Den mikrobielle flora findes i øverste lag af epidermis og i hårfoliklerne. Eksempler på hudbakterier er Staphylococcus epidermidis og Cutibacterium (Propionebacterium) acnes arter.

Det totale antal hudbakterier hos et voksent menneske er beregnet til at være 1012, det vil sige en milliard. På fugtige hudområder, fx i armhulerne og næseborene, er antallet af bakterier over en million per kvadratcentimeter (cm²), mens der på arme og ryg er mellem 1000 og 10.000 per cm². C. acnes kan forårsage bumser (akne) og S. epidermidis kan forårsage kronisk infektion i armhulernes svedkirtler.

Normalflora på slimhinderne

Bakterierne på slimhinderne sidder ikke direkte på slimhindernes celler men findes i den slim, som cellerne producerer. Slimen på alle slimhinder indeholder store mængder sekretorisk immunoglobulin A (sIgA), som holder bakterierne på afstand fra cellerne og beskytter mod infektion.

Normalflora i munden, svælget og luftvejene

Mikroorganismer kan vokse i munden, hvor de har madrester og døde celler som næring. Vores spyt indeholder antibakterielle stoffer, blandt andet lysozym. Der er påvist op mod 700 forskellige bakterie- og svampearter i mundhulen. Bakterierne danner en film på tænderne, hvor de kan nedbryde sukker, så der dannes syre, der medfører huller i tænderne (karies), tandkødsbetændelse (gingivitis) og løse tænder (parodontitis) og betændelse i tændernes rodkanaler med komplicerende tandbylder. Det er baggrunden for tandbørstning, som er med til at fjerne bakteriefilmen morgen og aften.

Man finder endvidere normalflora i næsebor, der er den samme som på huden, og i næsesvælg og svælg, der er tilsvarende normalfloraen i mundhulen. Næsens bihuler og de nedre luftveje, luftrør, bronkier og alveoler, har ingen normalflora, og de inhalerede bakterier fanges i slimen, som fjernes af fimrehårene, der bevæger slimen ud af organet.

Normalflora i tarmen

Normalfloraen i tarmen kaldes også tarmfloraen, og den er stærkt påvirket af den mad, man spiser. Der er beskeden normalflora i spiserøret, mest bestående af mundhulens streptokokker. Der er ingen normalflora i mavesækken på grund af syreproduktionen, men bakterierne i den sunkne mad kan overleve og kolonisere i tarmen længere nede.

I tyndtarmen stiger bakterietallet fra 100 i øverste del af tyndtarmen til 100.000 bakterier per milliliter tyndtarmsindhold i nederste del af tyndtarmen. Bakterierne er ikke lokaliseret på tarmcellerne, men holdes på afstand af slimhindens slim og sekretorisk IgA antistoffer. Det er sunkne bakterier fra mund og mad. Tyktarmen indeholder over 10 milliarder levende bakterier per gram tarmindhold (fæces). Bakterier udgør omtrent en femtedel af afføringens vægt.

I tarmen finder man 150–400 forskellige arter af mikroorganismer. De vigtigste tilhører de anaerobe gramnegative bakterieslægter Bacterioides og Fusobacterium, de fakultative gramnegative Enterobacteriaceae, de fakultative grampositive Enterococcus og de anaerobe grampositive Peptococcus og Clostridium arter og desuden methanogene Archaea og nogle eucaryote gærsvampe.

Tarmfloraen nedbryder galdesalte, forskellige aminosyrer og andre fødekomponenter, der ikke er absorberet i tyndtarmen. Nogle former for antibiotika nedbrydes også, blandt andet penicilliner, da mange tarmbakterier producerer penicillinaser. Tarmfloraen producerer blandt andet vitamin B12 og K-vitamin og kortkædede fedtsyrer som smørsyre og eddikesyre. Tarmfloraen har indflydelse på immunapparatet ved at inducere produktion af sIgA, som er rettet mod komponenter i tarmens bakterier, men som også beskytter mod beslægtede sygdomsfremkaldende bakterier.

Normalflora i urinveje og kønsorganer

Der er ingen normalflora i urinblæren, men der er en sparsom normalflora i den yderste del af urinrøret. Herfra kan urinen indeholde 1000 til 10.000 bakterier per ml. Når man opsamler urin til undersøgelse for blærebetændelse, skal man derfor bortkaste den første mindre portion med de forurenende bakterier og sende midtstrømsurinen, der kun kommer fra blæren, til laboratoriet. De almindeligste bakterieslægter i det ydre urinrør er Staphylococcus saprophyticus og enkelte Prevotella-, Escherichia-, Enterococcus- og Streptococcusarter. Hvis bakterier fra tarmen, især Escherichia coli, trænger op i blæren opstår der blærebetændelse (cystitis), og hvis de trænger op i nyrebækkenet opstår der nyrebækkenbetændelse (pyelonephritis). Disse infektioner er meget hyppigere hos kvinder på grund af deres korte urinrør.

Skedens (vagina) normalflora er påvirket af ovariernes hormonproduktion, især østrogen, som ændrer slimhinden. Hos børn og efter menopausen ligner normalfloraen hudfloraen og hos menstruerende kvinder dominerer mælkesyrebakterier. Ved antibiotikabehandling for andre sygdomme kan vaginas normalflora undertrykkes, så gærsvampe kan inficere slimhinden (trøske).

Normalflora og sygdom

Foruden de ovennævnte sygdomme, kan normalfloraen på huden give lettere infektioner med rødme omkring et intravenøst kateter og i såret efter fx en operation. Ved kunstig ventilation af lungerne, kan normalfloraen sommetider brede sig ned gennem ventilationstuben i luftrøret og forårsage lungebetændelse. Ved operationer på især tyktarmen kan normalfloraen give infektioner efter operationerne, hvilket man forsøger at forhindre ved at tømme tarmen og ved at give antibiotikaprofylakse under operationen.

Forstyrrelse af normalfloraen kan søges forhindret ved at tage probiotika. Effekten er dog omdiskuteret.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig