Disulfiramstrukturen

Indholdstoffet i Antabus® er disulfiram, som har denne kemiske struktur. Disulfram er også kendt som tetraethylthiuramdisulfid.

Antabus® er et lægemiddel til behandling af alkoholafhængighed. Antabus® er receptpligtigt, og hvert år får ca. 20.000 personer udskrevet en recept i Danmark. Indholdsstoffet er disulfiram, og dette hæmmer omdannelsen af et giftstof, der dannes, når en person indtager alkohol. Når giftstoffet ikke omdannes er der mere af det i blodet, og dette gør, at en person bliver dårlig af at drikke alkohol.

Faktaboks

Etymologi
Ordet antabus er en sammentrækning af anti- og latin abusus 'misbrug'.
Også kendt som

disulfiram

Virkningen af Antabus®

Antabus® virker ved at hæmme omdannelsen af acetaldehyd, som er det giftstof, som alkohol først omdannes til, når det indtages. Acetaldehyd omdannes efterfølgende til det ugiftige acetat. Når omdannelse af acetaldehyd hæmmes, så øges koncentrationen af det i blodet.

Da acetaldehyd er et giftstof, medfører det ubehag, når der er en høj koncentration af det i blodet. Ubehaget er ansigtsrødme, varmefølelse, sved, hjertebanken, hovedpine, kvalme og tørst. I svære tilfælde medfører det åndenød, opkastninger og blodtryksfald samt eventuelt kredsløbssvigt. Det er det, der kaldes alkohol-antabus-reaktionen, og denne indtræder få minutter efter indtagelse af alkohol. Virkningen kan vare op til to uger efter sidste indtagelse af Antabus®.

Anvendelse

I Danmark får over 20.000 personer årligt udskrevet recept på Antabus®. Antabus® har vundet meget betydelig udbredelse i Danmark og er næsten blevet synonymt med alkoholbehandling, hvorimod det anvendes meget lidt i andre lande.

Behandlingseffekt

Effekten af Antabus® kommer af personens psykologiske frygt for at blive dårlig af at indtage alkohol, snarere end en farmakologisk effekt. Denne frygt for at blive dårlig gør, at personen ikke indtager alkohol.

Langtidseffekten

I de studier, der er lavet om effekten af Antabus®, ses der kun en tendens til flere afholdende efter otte uger, og der er ikke tegn på, at effekten øges, hvis behandlingstiden sættes op til 6-12 måneder. Der er desuden en tendens til at personer, der har været i behandling med Antabus®, har et større alkoholforbrug efter de stopper med at tage medicinen. Da der ikke er bedre resultater af behandlingen, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at Antabus® kun bør anvendes efter nøje overvejelse, og at det ikke bør anvendes som det første valg af medicinsk behandling af alkoholafhængighed.

Dosering

Antabus®
Antabus® gives i form af brusetabletter typisk to gange om ugen. Det indtages under supervision, det vil sige at fx en praktiserende læge, sygeplejerske eller alkoholbehandler observerer, at medicinen indtages.
Antabus®
Af /Politiken/Ritzau Scanpix.

Antabus® gives typisk som to doser om ugen og indtages som brusetabletter. Medicinen gives typisk superviseret, det vil sige at indtagelse af lægemidlet er overvåget i et et alkoholambulatorium, hos en praktiserende læge eller hjemmesygeplejerske.

Hvis Antabus® indtages uden supervision og uden samtalebehandling, har det ingen effekt i behandlingen af et alkoholproblem. Det er desuden ikke alle personer, der opnår blokering af alkoholomsætningen, når de indtager Antabus®.

Bivirkninger

Bivirkninger er sjældne og er træthed, mavesmerter, kvalme, diarré. I sjældne tilfælde ses psykotiske forstyrrelser og leverskader. Allergi mod Antabus® er relativt hyppigt forekommende. Dødsfald pga. Antabus® forekommer mindre end én gang om året i Danmark.

Opfindelsen af Antabus®

Indholdsstoffet i Antabus®, disulfiram, blev fremstillet allerede i 1881 og blev anvendt som led i vulkanisering i gummiindustrien. Det blev derudover også anvendt i behandlingen mod orm og andre parasitter. Alkohol-antabus-reaktionen blev opdaget ved selvforsøg i 1945, da de to danske forskere, dr.pharm. Jens Hald (1905-1988) og dr.med. Erik Jacobsen arbejdede på udvikling af et stof mod fnat og indvoldsorm.

Læs mere på lex.dk

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig