APUD-celler er en betegnelse som tidligere blev brugt til at beskrive en gruppe af neuroendokrine celler i kroppen. ADUP er den engelsk forkortelse for Amine Precursor Uptake and Decarboxylation, som på dansk oversættes til Optagelse og nedbrydning af forstadier til aminer. Betegnelsen APUD-celler bliver generelt ikke anvendt inden for moderne cellebiologi.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for Amine Precursor Uptake and Decarboxylation cells (engelsk)

Kendetegn ved APUD-celler

APUD-celler har en høj kapacitet til at optage aminer, der derefter omdanne dem til hormoner eller neurotransmittere. APUD-celler omfatter i alt ca. 40 forskellige celletyper, fx en række celler i mave- og tarmkanalen, i bugspytkirtlen, skjoldbruskkirtlen samt i centralnervesystemet.

Ny klassifikation af APUD-celler

I stedet for APUD-celler klassificeres disse celler i dag oftest ud fra deres specifikke funktioner og hormonproduktion. Fx kan cellerne i bugspytkirtlen, der producerer hormonet insulin, kaldes β-celler, mens dem, der producerer hormonet glukagon, kaldes α-celler.

Historie

ADUP-celler blev navngivet af den britiske forsker A. G. E. Pearse (1916-2003), der udviklede APUD-systemet i 1960'erne.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig