Åreforkalkning. Fotografi af indersiden af den store legemspulsåre (aorta) efter opklipning ved obduktion. 1) Normal aorta; de runde åbninger er afgange af arterier til bl.a. lever, tarm og nyrer. 2) Aorta med enkelte gule udfældninger af kolesterolholdigt fedt i aortas inderste lag. 3) Sent stadium af åreforkalkning med større og mere dybtgående fedtaflejringer, der flere steder er omdannet til kalkaflejringer.

.

Åreforkalkning er en anden betegnelse for aterosklerose, som er en tilstand, hvor blodårer bliver stivere på grund af ansamlinger af fedtpartikler, betændelsesceller eller aflejringer af kalk.

Faktaboks

Også kendt som

aterosklerose

Betegnelsen åreforkalkning

Betegnelsen åreforkalkning kan være misvisende, da tilstanden ikke kun er forkalkninger, men også fedtaflejringer i karvæggen. Betegnelsen åreforkalkning kommer af, at der i sene stadier kommer aflejring af calciumsalte, som giver aflejringer af kalk i karvæggen. Det er dog aflejringerne af fedtholdige proteiner, som er tilstandens tidligste og vigtigste komponent, hvor der også er størst risiko for at udvikle blodpropper.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig