Tyndallisering er en form for desinfektion. Metoden går ud på at opvarme det, som skal steriliseres til 100 °C i 15–20 minutter i tre påfølgende dage. Princippet bag metoden er, at sporer spirer (germinerer) mellem opvarmningerne og bliver igen en vegetativ bakterie. Når de er i den vegetative fase, bliver de følsomme over for varme og dræbes ved næste varmebehandling.

Faktaboks

Etymologi
Opkaldt efter John Tyndall (1820–1893), der var en britisk fysiker.
Også kendt som

fraktionel sterilisering

Effektivitet af metoden og brug i dag

Tyndallisering bliver benyttet til at sterilisere bakteriologiske næringssubstrater eller andet organisk materiale. I begyndelsen af 1900-tallet blev det brugt til at konservere mad. Det er imidlertid ikke en sikker steriliseringsmetode, så den benyttes ikke meget i dag, fordi bakteriesporer, der ikke er vokset frem til vegetative bakterier, fortsat kan overleve processen. Metoden bruges i nogen grad til at sterilisere plantefrø og kemiske opløsninger, som ikke kan tåle temperaturer over 100 °C.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig