Transmyokardial laserbehandling er en kirurgisk procedure, der er blevet undersøgt, til at behandle patienter med svær iskæmisk hjertesygdom. Proceduren involverer laserbehandling, der anvendes til at skabe mikrokanaler i hjertemusklen, for at forbedre blodgennemstrømningen til hjertemusklen. Metoden blev forsøgsvis benyttet i 1990'erne hos patienter med svær iskæmisk hjertesygdom, der ikke kunne behandles med andre metoder, fx med PCI eller koronar bypass.

Faktaboks

Også kendt som

transmyokardial laserrevaskularisering, TMR

Procedure og baggrund

Behandlingen bestod i, at patienterne blev bedøvet med generel anæstesi, og der blev lavet en åbning i brysthulen gennem en mindre snit. Herefter blev en laser ført ind i brysthulen, og en række små kanaler blev "skudt" gennem hjertemusklen fra hjertets overflade. Baggrunden for at afprøve behandlingen var, at nogle amfibiedyr får sin blodtilførsel til hjertemusklen direkte fra hjertets hulrum gennem permanente kanaler og ikke gennem blodkar.

Laserkanalerne lukker sig typisk i løbet af kort tid, så en evt. effekt skulle komme af sekundære mekanismer, som muligvis kan hænge sammen med reduktion af nerveaktiviteten fra hjertet eller stimulering af væksten af nye blodkar.

Effekten er tvivlsom, og behandlingen tilbydes ikke i Danmark.

Læs mere på lex.dk

  • iskæmisk hjertesygdom
  • koronararterier

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig