Almindeligt røntgenbillede af en 55 år gammel mand med kronisk hoste. En fortætning nederst i venstre lunge er svær at se, fordi billedet viser den oveni hjertet.
.
Licens: CC BY NC ND 3.0
CT-snitbilledet (tomografi) viser størrelse og placering af svulsten, i venstre lunge bag hjertet.
.
Licens: CC BY NC ND 3.0

Tomografi er en fællesbetegnelse for billeddannende teknikker, der producerer snitbilleder af kroppen. Med røntgen som eksempel: Ved en almindelig røntgenundersøgelse fås et fladt billede, hvor nogle organer vil blive afbildet oveni hinanden. Ved røntgen-tomografi (CT-scanning) fås en række snitbilleder, der hver for sig viser et snit igennem kroppen, som om man havde skåret personen i skiver (snit) og røntgenfotograferet hver skive for sig.

Faktaboks

Etymologi
Ordet tomografi kommer af græsk tomos, 'skære', ‘snitte’, 'dele' (jf. også atom) og grafein, ‘skrive’, 'tegne', se -graf

Inden for medicinsk billeddiagnostik benyttes tomografi ved forskellige undersøgelser som CT (computertomografi), MR-scanning (magnetisk resonans tomografi), PET-scanning (positron-emissions-tomografi) og SPECT-scanning (fra engelsk: single-photon emissions computed tomography).

Snitbillederne giver giver en mere tydelig fremstilling og en bedre rumlig lokalisering af strukturer og anatomiske detaljer end et billede, hvor strukturerne projiceres på en plan flade, sådan som det er tilfældet med et almindeligt røntgenbillede.

Afhængigt af teknik kan snitbillederne være ganske tynde, for CT og MR under 1 mm for hvert snit. Helt tynde snitbilleder indeholder dog ofte meget støj, og det er derfor ikke nødvendigvis en fordel at vælge så tynde snit som muligt.

Teknisk dannes snitbillederne ved beregning på data, der svarer til projektioner fra mange forskellige retninger. Det kan sammenlignes med at se skyggebilleder af et delvist gennemsigtigt objekt. Fra ét skyggebillede kan man ikke sige noget om objektets rumlige struktur. Hvis man derimod ser skyggebilleder fra mange forskellige sider, kan man slutte sig til objektets struktur.

Det matematiske grundlag for omregninger fra projektioner til snit er den såkaldte Radon-transformation.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig