Teleradiologi er en gren af telemedicin, der er digital overførsel af radiologiske patientbilleder, fx røntgenbilleder, fra ét sted til et andet til læger eller beskrivende radiografer, der ikke nødvendigvis befinder sig på samme fysiske lokation som patienten. Teleradiologi muliggør en hurtigere diagnose og behandling, da billederne kan tilgås, analyseres og fortolkes fra hvor som helst, forudsat at der er adgang til de nødvendige digitale netværk og teknologier.

Teleradiologiens historie

Tidligere blev røntgenbilleder fremkaldt, fremvist på lyskasser for læger og opbevaret i arkiver. Ved behov for deling måtte billederne sendes via post, taxa, eller af patienten selv til andre hospitaler. Teleradiologien begyndte at tage fart i 1990'erne, og i dag lagrer alle danske radiologiske afdelinger deres billeder i et system, der kaldes PACS (Picture Archiving and Communication System).

Teleradiologien i det moderne sundhedsvæsen

Teleradiologi er blevet en essentiel komponent i det moderne sundhedsvæsen, især i områder med mangel på specialiseret personale eller i situationer, hvor hurtig ekspertise er afgørende, fx ved akutte skader eller sygdomme. Det gør det også muligt for mindre hospitaler og klinikker i fjerntliggende områder at tilbyde avanceret diagnostik, som de ellers ikke ville have kapacitet til at håndtere.

Udfordringer

Teleradiologi har forbedret samarbejdet og arbejdsprocesserne mellem specialister og institutioner markant. Dog er der udfordringer, såsom tekniske problemer ved billedoverførsel mellem institutioner med forskellige PACS-systemer, persondatasikkerhed og regler for datalagring og -overførsel. Økonomiske og faglige udfordringer opstår også, når billeder fra mindre bemandede sygehuse skal vurderes af større centre.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig