Surfaktant er et stof, der produceres i lungerne i sidste halvdel af fosterlivet. Surfaktant reducerer overfladespændingen på indersiden af lungernes alveoler, og er afgørende for, at alveolerne udvides, når det nyfødte barn begynder at trække vejret. Omtrent 90 procent af surfaktant er fedtstoffer, væsentligt fosfolipider. De resterende ti procent udgøres af specifikke proteiner.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer af engelsk surface active agent
Også kendt som
surfactant

Mangel på surfaktant

Den almindeligste årsag til mangel på surfaktant er, at barnet fødes før termin. For tidlig fødsel påvirker både mængden og sammensætningen af surfaktant.

Symptomer på mangel af surfaktant

Ved mangel på surfaktant vil alveolerne, der skal fyldes med luft, når barnet begynder at trække vejret, have let ved at kollapse. Dermed vil forholdet mellem gennemstrømningen af blod og ventilation i lungerne forskydes. Som følge af dette vil barnet have for lavt iltindhold i blodet. Endvidere vil det opstå en betændelsesligende proces i lungerne, og dette vil samlet føre til øget luftvejsmodstand. Denne tilstand kaldes respiratory distress syndrome (RDS), hvilket behandles med ventilationsbehandlingen Continuous Positive Airway Pressure (CPAP).

Behandling af mangel på surfaktant

Surfaktant er tilgængeligt som lægemiddel, og der er flere typer; både syntetiske og naturlige.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig