Seneruptur er en hel eller delvis overrivning af en sene. En sene kan beskadiges ved voldsom og pludselig belastning af leddet eller en meget hurtig sammentrækning af musklen. En af de mest almindelige senerupturer er akillesseneruptur.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer af sene og latin rumpere 'bryde, adskille med vold'

Typer

Senerupturen kan være total, hvor hele senen overrives, eller partiel, hvor senen er blevet revet delvist over.

Forekomst

Der forekommer ca. 1.500 tilfælde af akillesseneruptur pr. år i Danmark.

Symptomer på seneruptur

Hvis en sene er sprunget, så vil leddet, som senen passerer, ikke bevæge sig, selv om musklen trækkes sammen. Et typisk eksempel er dropfinger, hvor yderleddet på fingeren forbliver bøjet, selvom fingeren forsøges strækket. Andre eksempler er manglende evne til at bøje foden nedad eller at stå på tæer, hvis akillessenen er sprunget.

Ved akutte senerupturer er der ofte samtidig hævelse omkring leddet og en fordybning i bløddelene. Smerten er ofte intens i den akutte fase, men aftager hurtigt, og der vil ofte være færre smerter forbundet med skaden efter nogle dage.

Behandling

Behandlingen afhænger af, hvilken sene, der er skadet.

Nogle sener kan gro sammen uden en operation, selvom de er revet helt over. Dette gælder fx de fleste akillessenerupturer. Hvis senen er revet delvist over, er det oftest heller ikke nødvendigt med en operation.

Nogle sener behandles stort set ikke ikke, fordi konsekvensen af skaden ikke er særlig stor, fx ruptur af den proksimale bicepssene.

Visse sener skal opereres for at genvinde funktionen, fx quadricepssenen. En operation indebærer, at seneenderne syes sammen, og at leddet fikseres med gips eller skinne. En sene er som regel minimum seks til otte uger om at vokse sammen. Helingen foregår bl.a. i den senekallus, som bliver dannet ud fra blødningen i læsionen.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig