Postinfarktsyndrom er en tilstand, der kan opstå i forløbet efter et myokardieinfarkt, hvor en del af vævet i hjertemusklen er dødt pga. iltmangel. Postinfarktsyndrom opstår sædvanligvis en til tre uger efter myokardieinfarktet. Tilstanden kendetegnes af feber, inflammation og væskeansamling i hjertesækken (perikardiet).

Forekomst

I 1970'erne blev det antaget, at tilstanden opstod hos op til ti procent af patienterne med et myokardieinfarkt. I dag ses det dog meget sjældent pga. bedre og rettidig behandling af blodprop i hjertet.

Årsag

Årsagen er ukendt, men syndromet kan have sammenhæng med antistofdannelse mod hjertemuskulatur i en såkaldt autoimmun reaktion, eventuelt sammenfaldende med aktivering af latent virusinfektion.

Behandling

Tilstanden er sædvanligvis selvbegrænsende uden aktiv behandling. Der kan dog være behov for indgreb, hvis der er større væskeansamling i hjertesækken, som kan hæmme hjertets pumpefunktion. I så fald kan der være behov for tapning af væske fra perikardiehulen og eventuelt behandling med antiinflammatoriske lægemidler.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig