Patologisk rus er en unormal reaktion på alkohol, hvor en forholdsvis lille mængde alkohol fører til en voldsom udadreagerende adfærd eller til en usædvanlig påvirkning af en persons bevidsthed, fx i form af sløvhed. Tilstanden forekommer sjældent.

Faktaboks

Også kendt som

abnorm alkoholreaktion, atypisk rus

Anvendelse af betegnelsen

Betegnelsen bruges ofte om en persons adfærd. Tidligere blev patologisk rus også kaldet "bersærkergang", selvom dette også kunne dække over indtagelse af andre rusmidler end alkohol. Patologisk rus er ikke en anerkendt medicinsk diagnose, men et begreb som fx anvendes indenfor retspsykiatrien.

Kendetegn ved patologisk rus

Patologisk rus er kendetegnet ved, at personen bliver fjern, svær at kommunikere med, kan have atypisk eller voldelig opførsel, og efterfølgende har fuldstændigt hukommelsestab (amnesi) for det, som er sket, mens den patologiske rus stod på. Tilstanden er kortvarig, indtræder pludselig og afslutter lige så pludselig. Patologisk rus er blevet inddraget i retssager med henblik på vurdering af skyld.

Andre tilstande end patologisk rus

Bevidsthedsforstyrrelser, hukommelsestab og voldelig adfærd i forbindelse med indtagelse af større mængder alkohol falder ikke under betegnelsen patologisk rus. I disse tilfælde vil der ofte være tale om egentlige medicinske diagnoser, fx psykotisk tilstand på grund af alkohol eller såkaldt amnestisk syndrom, hvor der korttidshukommelsen er defekt, og der er forstyrrelse i tidsfornemmelsen.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig