Neglekt er nedsat opmærksomhed mod egen krop eller rummet til den ene side, sædvanligvis venstre. Det er et kognitivt udfald, som kan opstå efter en hjerneskade, og fænomenet kan optræde som henholdsvis kropsneglekt, som er nedsat opmærksomhed for den ene side af ens egen krop, og visuel neglekt, som er nedsat opmærksomhed i synsfeltet til den ene side. Begge typer forekommer ofte samtidig.

Variationer af neglekt

Neglekt forekommer i varierende grader og er især hyppigt ved skader i højre hjernehalvdel, særligt isselappen (parietallappen). Selvom neglekt primært forekommer mod venstre side efter højresidige hjerneskader, ses det modsatte dog også: Neglekt mod højre efter venstresidige hjerneskader. Dette forekommer dog væsentligt sjældnere og da som regel i mildere grad.

Visuel neglekt og kropsneglekt

Personer med visuel neglekt kan have svært ved at se hele linjen, når de læser, eller opdager ikke genstande, der er placeret i venstre side af synsfeltet. Personer med kropsneglekt vil ofte klæde sig ufuldstændigt på den venstre side af kroppen, og de kan komme til kun at barbere højre halvdel af ansigtet. De kan være i betydelig fare for at pådrage sig skader, fordi de ikke er opmærksomme på den venstre side af kroppen: De kan fx komme til at ramme genstande med venstre side af kroppen, såsom at støde i dørkarmen, når de går igennem en døråbning. Af samme grund er de også til fare for sig selv i trafikken.

Neuropsykologisk undersøgelse

Neglekt forekommer i alle grader, fra ganske let halvsidig uopmærksomhed, som kun afsløres ved grundig neuropsykologisk undersøgelse, til total negligering af den ene kropshalvdel. Når patienter, der mistænkes for neglekt, undersøges, er det vigtigt, at det sikres, at der er tale om nedsat opmærksomhed og ikke nedsat sanseevne, som er nedsat evne til at opfatte ting med synet, selvom begge kan forekomme samtidig. Det bør altså sikres, at personen rent faktisk kan se i det ramte synsfelt og føle på den ramte side af kroppen.

Ved isoleret neglekt har personen normalt synsfelt og normal berøringssans, når disse sanser testes ved en neurologisk undersøgelse med et stimulus ad gangen. Hvis personen testes med flere stimuli samtidig, er der en tilbøjelighed til systematisk at overse de stimuli, som kommer ind i synsfeltet fra den påvirkede side. At neglekt ikke er en sanseforstyrrelse, men en opmærksomhedsforstyrrelse, er blevet bekræftet i forsøg, hvor man har bedt neglektpatienterne lukke øjnene og beskrive et velkendt sted, fx et rum i deres eget hjem. Selv ved disse forestillingsbilleder har visse patienter med neglekt en tydelig præference for at beskrive genstande i den ikke-påvirkede del af det forestillede synsfelt.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig