Fem personer med forskellige former for nanisme og en person uden (til højre). Fra et indisk medicinsk tidsskrift The Indian Medical Gazette, 1910.

Nanisme er de mest ekstreme grader af nedsat eller manglende højdevækst. Der er ikke absolut enighed om, hvor grænsen mellem de mere moderate og langt hyppigere tilfælde af lav vækst og nanisme bør sættes, men en kropshøjde under ca. 145 centimeter for mænd og under ca. 135 centimeter for kvinder bliver ofte betegnet som nanisme.

Faktaboks

Etymologi
af græsknano’ der betyder lille
Også kendt som

dværgvækst

Medfødte og erhvervede skeletsygdomme

Blandt de medfødte skeletsygdomme er kondrodystrofi mest markant. Ved denne tilstand er kropsdelene meget korte, mens hovedet og kroppen har en tilnærmelsesvis normal størrelse. Der kendes ingen effektiv behandling. Blandt erhvervede skeletsygdomme, der kan føre til væksthæmning, kan nævnes rakitis, der dog forekommer sjældent i dag på grund af blandt andet D-vitamintilskud til børn.

Hormonforstyrrelser

De vigtigste sygdomme i denne gruppe er medfødt svigt i skjoldbruskkirtlens hormonproduktion (hypothyreose) og svigt i produktionen af hypofysens væksthormon. Begge disse sygdomme kan med godt resultat behandles med effektive hormonpræparater, så væksthæmning undgås. Herudover kan langvarig behandling med binyrebarkhormonet kortison eller med beslægtede syntetiske præparater føre til væksthæmning hos børn.

Ernæringsforstyrrelser og stofskiftefejl

Alvorlig underernæring eller fejlernæring kan føre til væksthæmning eller nanisme. Det samme kan visse alvorlige stofskiftesygdomme og kroniske nyre- eller leversygdomme.

Alvorlige hjerte- og lungesygdomme

Alvorlige hjerte- og lungesygdomme, der medfører iltmangel i vævene, kan hæmme længdevæksten men sjældent så udtalt, at det ender med nanisme.

Primordial nanisme

Primordial nanisme er en sjælden medfødt tilstand med ukendt årsag. Personer med primordial nanisme har normale kropsproportioner og normal kønsudvikling, men får lavere kropshøjde end forventet. Der kendes ikke til nogen effektiv behandling.

Arvelig lav højdevækst

Arvelige faktorer kan spille en rolle ved flere af de sygdomme, der er nævnt ovenfor. Desuden findes der tilfælde af arvelig lav højdevækst, hvor ingen af de nævnte sygdomme kan påvises. Disse individer bliver forholdsvis små af vækst, men er ellers almindeligt udviklet og bliver som regel ikke så lave, at de falder ind under begrebet nanisme. Visse kromosomfejl, fx Downs syndrom, fører også til nedsat kropshøjde.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig