Moderkageløsning er en hel eller delvis adskillelse af moderkagen (placenta) fra livmodervæggen, før barnet er født. Under normale omstændigheder går moderkagen først løs fra livmodervæggen efter barnet fødsel.

Faktaboks

Også kendt som

abruptio placentae, for tidlig løsning af moderkagen

Moderkagen med navlesnoren er barnets forsyningskilde til blod og næring, indtil navlesnoren er klippet over, og barnet etablerer sit eget blodomløb. Løsning af moderkagen, før barnet er født er derfor en meget farlig situation, da fosteret risikerer at forbløde. Moderkagen indeholder desuden en blanding af blodkar fra moderen og fra barnet, og derfor risikerer også moderen en stor og eventuelt livstruende blødning.

Typer af moderkageløsning

Adskillelsen af moderkagen fra livmodervæggen kan være hel eller delvis og er farligst, hvis moderkagen går helt løs.

Total moderkageløsning

Ved total moderkageløsning løsnes hele placenta fra livmodervæggen. Der er således ingen tilførsel af blod og ilt til fosteret. Det område, hvor moderkagen har siddet fast i livmodervæggen, er fuld af blodkar, som har sikret gennemstrømningen af blod i graviditeten. Da livmoderen er udvidet, svinder blødningen fra området ikke, og det bløder fra den gravides blodomløb g ud i livmoderhulen, med risiko for en stor blødning.

Delvis moderkageløsning

Ved delvis (partiel) moderkageløsning løsnes dele af placenta fra livmodervæggen, mens andre dele stadig er fæstnet. Der er derfor fortsat tilførsel af blod og ilt til fosteret, dog i nedsat grad, og det kan bløde ud i livmoderhulen, hvis moderkagen har løsnet sig i randen. Den partielle løsning kan også være placeret midt i moderkagen, uden randløsning, og moderkagens kant holder da blødningen inde i hulrummet mellem moderkagen og livmodervæggen. Det sker i 30 % af tilfældene.

Forekomst

Moderkageløsning sker i 0,5–1 % af alle fødsler. Det antages, at cirka hver tiende totale løsning af moderkagen før fødslen fører til barnets død.

Risikofaktorer

Hvis den gravide tidligere har haft moderkageløsning, er risikoen for at det sker igen 15 %. Ved forhøjet blodtryk, fx ved svangerskabsforgiftning (præeklampsi) er risikoen 2 %. Hos kvinder, der ryger, er risikoen også 2 %.

Symptomer på moderkageløsning

Det hyppigste symptom er blødning fra skeden i større eller mindre mængde. Moderkageløsning kan dog også ses uden blødning, i de tilfælde, hvor blodet samler sig bag moderkagen og ikke løber ud og bliver synligt. Et andet hyppigt symptom er smerter i livmoderen, typisk af en karakter, som kvinden ikke har oplevet før.

Diagnose

Diagnosen stilles på baggrund af en undersøgelse af den gravide. Ved en udvendig undersøgelse findes livmoderen ofte meget hård, fordi den har trukket sig sammen på grund af blodet. Hvis tilstanden er fremskreden, vil kvinden have lavt blodtryk, være bleg og vanskelig at komme i kontakt med. Hvis barnet er dødt, kan der ikke finde hjertelyd, når der lyttes efter denne.

Hvis kvinden er upåvirket, fx ikke har smerter og er kontaktbar, og fosteret har en god hjertelyd, kan en ultralydsscanning anvendes til at undersøge, om der gemmer sig blod bag ved moderkagen.

Behandling

Hvis blødningen er stor, kvinden har lavt blodtryk, eller barnet har påvirket hjertelyd, er behandlingen akut kejsersnit. Hvis blødningen er under kontrol, og moderen og barnet upåvirket, kan fødslen sættes i gang ved at tage vandet, og den gravide og fosterets tilstand overvåges nøje under fødselsforløbet. Hvis barnet er dødt, og moderens tilstand tillader det, anvendes igangsættelse af fødslen.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig