Membrantransport er transport af molekyler og ioner over cellemembranen. Membrantransport er afgørende for cellens overlevelse og funktion, da det spiller en central rolle i opretholdelsen af cellens homeostase og muliggør kommunikation og samspil med det eksterne miljø. Der findes to typer af membrantransport.

Aktiv transport

Membrantransport
Aktiv og passiv membrantransport.
Membrantransport
Af /BioRender.com.

Denne proces kræver energi i form af ATP eller en elektrokemisk gradient. Ved aktiv transport flyttes molekyler mod deres koncentrationsgradient, det vil sige fra et område med lav koncentration til et område med høj koncentration. Natrium-kalium-pumpen er et eksempel på en aktiv membrantransporter.

Passiv transport

Denne proces er ikke energikrævende, og inkluderer processer som diffusion og faciliteret diffusion. Ved diffusion bevæger molekyler sig spontant fra et område med høj koncentration til et område med lav koncentration, indtil der opnås ligevægt. Faciliteret diffusion indebærer brug af membrantransportproteiner for at lette passagen af molekyler gennem membranen.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig