Lungescintigrafi er en undersøgelse af lungernes blodforsyning (perfusion) og lungernes gasudveksling (ventilation). Undersøgelsen udføres ved hjælp af radioaktivt materiale, der sprøjtes ind i blodet eller indåndes. Lungescintigrafi anvendes til at diagnosticere blodpropper i lungekredsløbet (lungeemboli). I dag er undersøgelsen dog hovedsageligt erstattet af CT-undersøgelser.

Faktaboks

Etymologi

Ordet er sammensat af lunge, det latinske ord scintillare 'funkle' og det græske grafein 'skrive'

Diagnostik ved hjælp af lungescintigrafi

Lungescintigrafi består af to dele: perfusionsscintigrafi og ventillationsscintigrafi.

Perfusionsscintigrafi

Ved perfusionsscintigrafi sprøjtes radioaktivt mærkede stoffer ind i blodet, og føres med blodstrømmen via højre hjertehalvdel til lungernes blodårer. Derefter måles fordelingen af radioaktivitet i lungerne. Dette giver et indtryk af blodgennemstrømningen i lungerne. Hvis der findes lavere stråling i et område, er det tegn på, at blodforsyningen i dette område er nedsat. Det ses fx ses ved blodprop i lungen.

Ventilationsscintigrafi

I diagnostikken af en blodprop i lungekredsløbet benyttes også ventilationsscintigrafi. Her indånder personen en radioaktiv gas eller aerosol for at se på fordelingen af luften i lungerne.

Mis-match

En skæv fordeling mellem ventilation og perfusion kaldes et mis-match. Denne tilstand betyder, at det væv i lungen, der ventileres, ikke har perfusion. Dette skyldes en tilstoppet blodåre, hvilket fx ses ved en blodprop i lungen.

Lungescintigrafi anvendes også før lungeoperationer, hvis der er tvivl om, hvorvidt personen har god nok lungekapacitet til at kunne klare en operation. Andre tilstande, hvor der anvendes lungescintigrafi, kan være ved lungetransplantationer, mistanke om medfødte misdannelser i hjerte og lunger og før stråleterapi af lungerne ved lungekræft.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig