Leverbetinget graviditetskløe er en type kløe, der optræder i anden halvdel af graviditeten hos ca. 1 % af alle gravide i Danmark. Årsagen til kløen er forhøjede galdesyrer i blodet, som giver forhøjet mængde galdesyrer i huden. Kløen starter i hænder og fødder, breder sig til arme og ben, for til sidst at være over hele kroppen. Ved leverbetinget graviditetskløe er ikke udslæt, men ofte kradsemærker hos den gravide.

Kløen forværres typisk gennem graviditeten og forsvinder spontant 2 -3 uger efter fødslen i takt med, at mængden af galdesyrer og leverenzymer (transaminaser) normaliseres i blodet. Tilstanden er ikke farlig for den gravide, men de forhøjede galdesyrer kan betyde påvirkning af fosteret med risiko for at blive født for tidligt, vejrtrækningsproblemer efter fødslen og i værste fald fosterdød.

Forekomst

Ca. 1 % af alle gravide i Danmark får leverbetinget graviditetskløe.

Tilstanden er til dels arvelig, og har en gravid haft graviditetsbetinget leverkløe i én graviditet, er der 50 % risiko for, at det gentager sig i en efterfølgende graviditet.

Årsag

Kløen skyldes ophobning af galdesyrer, som sker, fordi leveren er belastet af et forhøjet niveau af østrogen i graviditeten. Leveren har derfor ikke har kapacitet til at nedbryde og udskille galdesyrerne, og disse ophobes i blodet.

Diagnosen

Diagnosen stilles ved en blodprøve at måle mængden af leverenzymet alanintransaminase (ALAT) og ikke-fastende galdesalte i moderens blod.

Ved ALAT over 60 og én af nedenstående værdier stilles diagnosen graviditetsbetinget leverkløe.

  • ikke-fastende galdesalte på 19-39 mikromol/l — svarende til mild leverpåvirkning
  • ikke-fastende galdesalte på > 40 mikromol/l — svarende til svær leverpåvirkning) eller
  • ikke-fastende galdesalte >100 mikromol/l — svarende til meget svær leverpåvirkning

Behandling

Formålet med behandlingen er, at undgå at fosteret tager skade af den forhøjede mængde galdesyrer. Behandlingen kan både være medicinsk eller igangsættelse af fødslen.

Medicinsk behandling

Den medicinske behandling består af ursodeoxycholsyre, som gives dagligt. Lægemidlet øger nedbrydningen af galdesyre. Effekten af behandlingen måles ved blodprøvekontrol med 2 ugers mellemrum, og den gravides tilbagemelding angående hudkløe. Lægemidlet kan gives i forskellige doser og dosis kan øges igennem et behandlingsforløb. Fosteret kontrolleres med scanninger og måling af hjerterytme (CTG).

Igangsættelse af fødsel

Fødslen igangsættes til terminen eller før for at forebygge skade på barnet.

  • Ved mild leverpåvirkning igangsættes til terminen (uge 40).
  • Ved svær leverpåvirkning igangsættes to uger før termin (uge 38).
  • Ved meget svær leverpåvirkning overvejes igangsættelse allerede seks uger før termin (fra uge 34).

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig