Rygsøjlen set fra siden

Rygsøjlens inddeling. Bryshvirvlerne danner en kyfotisk bue, mens lordose ses i lænd og nakke.

Rygsøjlen set fra siden
Kyfose
Eksempel på kyfose i brystdelen af rygraden (thorax) hos en 83 år gammel dame.
Kyfose
Af .
Licens: CC BY SA 3.0
Scheuermanns sykdom
Scheuermanns sygdom hos en 20 år gammel mand. Kyfosen er centreret midt i thorakale del af rygsøjlen, ca. Th7.
Af /Radiopaedia.org.
Licens: CC BY NC 3.0

Kyfose er normal eller øget krumning af rygraden i sideplan, især i brystdelen (thoracal columna).

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer af græsk kyfos ‘bøjet’ og -osis ‘tilstand, sygdom’

Den normale, raske hvirvelsøjle har en svag krumning i brystdelen og en tilsvarende svag fremoverbøjning i lændedelen (lumbalcolumna) og nakken (cervical columna). Når krumningen i brystdelen er større end normalt, kaldes det sygelig eller patologisk kyfose, eller blot kyfose. Patologisk krumning i den omvendte retning i lænderyggen kaldes lordose.

Årsager til kyfose

Årsagen til kyfose kan være sygdom, medfødt defekt, skade af mellemhvirvelskiverne (diskus), brud eller aldersforandringer.

Sygdomme og skader

Bekhterevs sygdom (spondylitis ankylopoietica) og rakitis kan give kyfose. Tidligere var tuberkulose i rygsøjlen en almindelig årsag til kyfose. Brud af rygsøjlen kan også føre til fejlstillinger, der giver kyfose.

Medfødt kyfose

Medfødt kyfose er en defekt, hvor hvirvellegemerne er kileformede. Det er sjældent.

Kropsholdning

Det har været antydet, at en dårlig kropsholdning kan forårsage kyfose, fx ved at børn sidder med foroverbøjet ryg. I disse tilfælde har det været lagt vægt på holdningsøvelser. Der er få holdepunkter, for at dette er rigtigt.

Forandringer i mellemhvirvelskiverne

Forandringer i mellemhvirvelskiverne kan i 12–13-årsalderen forårsage en stærk kyfose, kaldet juvenil kyfose eller Scheuermanns sygdom. Her får barnet en stiv og prominerende rund ryg. Sygdommen forekommer særligt hos drenge, som ellers er godt fysisk udviklet. Overbelastning af hvirvelsøjlen kan måske være medvirkende årsag. På røntgenbilleder kan lægen ofte se, at hvirvellegemerne er blevet smallere fortil i nederste brystdel og øverste lændedel af hvirvelsøjlen. Hvirvlerne kan dermed få en vis kileform.

Aldersforandringer

Som et generelt aldersfænomen opstår der ofte rund ryg, fordi ryghvirvlerne bliver mere porøse og tynde og synker ind på forsiden. Hos ældre mennesker er leddene mellem hvirvlerne ofte blevet stivere. De kan ikke længere kompensere for den forstærkede krumning ved også at øge krumningen i lænden og halsen for at holde kroppen og hovedet opret. Derfor går den slags patienter ofte foroverbøjet.

Osteoporose

En tilsvarende fejlstilling af hvirvelsøjlen ses også ved diffus afkalkning (osteoporose). Dette er delvist et aldersfænomen, men kan også skyldes medicin, specielt større kortisondoser gennem længere tid. Visse hormonforstyrrelser kan også give osteoporose. Inaktivitet kan også føre til afkalkning af knoglerne. Osteoporotiske patienter har øget risiko for brud i ryghvirvler og ribben.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig