Kompartmentsyndrom er en akut medicinsk tilstand, som indebærer overtryk i en muskelloge. En muskelloge er en gruppe af muskler, der fungerer i sammen, og som ligger omsluttet af en fælles bindevævshinde (muskelfascie).

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer af italiensk compartimento ‘separat del’, som igen stammer fra latin compartiri ‘at dele’
Også kendt som
muskellogesyndrom

Årsag

Traumatisk kompartmentsyndrom skyldes en akut skade af en eller flere af disse muskler. Tilstanden ses efter knoglebrud og specielt ved brud i underbenet. Den kan også opstå, når blodtilførslen bliver genetableret til områder, hvor der har været manglende cirkulation i en periode, fx ved fjernelse af en blodprop (embolektomi) eller karskader.

Blødning og hævelse i muskellogen øger trykket, fordi bindevævshinden, der omgiver logen, ikke giver efter. Trykket i muskellogen kan blive så stort, at blodcirkulationen til muskelgruppen ophører. Dermed er muskel- og nervevæv truet og kan dø (nekrotisere).

Symptomer og fund

Tilstanden er karakteriseret ved særligt stærke smerter og en hård og spændt muskelloge. Nerve- og funktionsudfald kommer eventuelt senere i forløbet. Ved tvivl om diagnosen kan der benyttes en trykmåler i muskulaturen, der vil kunne påvise forhøjet tryk i musklen.

Behandling af kompartmentsyndrom

Behandlingen består i akut kirurgisk aflastning, hvilket indebærer spaltning af muskellogerne. Logerne i læg og underarm er særligt udsat for kompartmentsyndrom.

Akut traumatisk kompartmentsyndrom kan minde om crush-syndrom, der er en akut tilstand, som skyldes sammenklemning af blandt andet muskelvæv.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig