Knæslidgigt er en kronisk lidelse i knæleddet med svækkelse og svind af ledbrusken. Hyppigheden tiltager med alderen og udgør ved 75-årsalderen ca. 3,5 %.

Faktaboks

Også kendt som

arthrosis genus

Symptomer

Symptomerne ligner generne ved hofteslidgigt og kan være svært invaliderende med smerter, bevægeindskrænkning og fejlstilling i form af hjulben, der udvikles, når knoglen også påvirkes. Røntgenundersøgelse viser en smal ledspalte og øget knogletæthed mod den nedslidte ledflade. Der kan også ses randudbygning af knoglen.

Behandling af knæslidgigt

Behandlingen er som ved hofteslidgigt overvejende medicinsk. I udtalte tilfælde kan operation blive nødvendig med indsættelse af kunstigt knæled (artroplastik). Ved hjulbenethed kan man i den tidlige fase af knæslidgigt foretage en operativ opretning af ledaksen, hvor det overbelastede ledkammer kan blive aflastet ved operationen. Der skelnes mellem en primær form med et arveligt moment (slidgigt) og en sekundær form, der kan skyldes tidligere knæledsskader, kronisk leddegigt eller ledbetændelse.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig