Bilateral klumpfod
Bilateral klumpfod hos en nyfødt pige
Af /Radiopaedia.org.
Licens: CC BY NC SA 3.0

Klumpfod er en medfødt tilstand, hvor foden er bøjet nedad og vredet indad. Tilstanden medfører spidsfod, hvor anklen er strakt, og hælen er roteret indad. Der opstår derfor vinkeldannelse mellem forfod og hæl, hvor fodryggen vender fremover. På engelsk kaldes tilstanden for clubfoot, altså køllefod, som en golfkølle. Hvis foden belastes i stående stilling, vil den hvile på ydersiden af foden. Uden behandling vil foden efterhånden presses så meget, at fodryggen vender nedad, mens tæerne stritter op i retning mod den anden fod.

Faktaboks

Også kendt som

pes equino-varus congenitus, pes equinovarus adductus, på engelsk clubfoot, på tysk klumpfuss

Forekomst

Klumpfod forekommer hos cirka 1 af 1000 nyfødte, og det er omtrent dobbelt så hyppigt hos drenge som hos piger. I cirka halvdelen af tilfældene ses defekten på begge fødder.

Årsager

Tilstanden skyldes en forsinket udvikling af fodens skelet, muskler, sener og ledbånd, så fodens naturlige udvikling med justering af anatomien ikke følger med. Derfor ender det med fejlstilling, selvom alle fodens elementer er tilstede, men de er altså ikke udviklet på en koordineret måde. Årsagen er hovedsagelig ukendt, men arv spiller en rolle, måske sammen med mekaniske faktorer i fosterlivet, fx pres på foden, klem fra livmoder og lignende.

Behandling af klumpfod

Behandlingen opstartes i barnets første eller andet levedøgn. I første omgang består behandlingen af stramme bandager. På den måde kan foden langsomt og forsigtigt blive drejet tilbage i korrekt stilling og normal facon. Dette sker ved, at de forkortede bløddele giver efter ved forsigtig redressering med dynamiske bandager. Redresseringen fortsætter indtil fodfaconen og stillingen er normal.

I det videre forløb bliver forældre instrueret i udspænding af barnets fødderne. Videre i forløbet får barnet lavet specielle skinner til at holde på den korrigerede fodstilling. Udspænding og dynamisk skinnebehandling skal fortsætte i op til tre til fire år. Hvis foden stadig er stiv eller dårligt korrigeret tre måneder efter fødslen, kan det blive aktuelt med en operation, hvor man forlænger akillessenen og løsner ledkapslen bagtil i ankelleddet.

Prognose

Prognosen efter klumpfod er god. I de fleste tilfælde kan der med behandling opnås nærmest normal fodstilling og funktion. Børnene bruger som regel normalt fodtøj, og vil kunne deltage i almindelige idrætsaktiviteter.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig