Kissing spine
Eksempel på kissing spine, hvor ryghvirvlens torntappe berør hinanden i ryggens lændedel.
Af /Radiopaedia.org.
Licens: CC BY NC SA 3.0

Kissing spine er en tilstand, hvor de bagerste torntappe i ryghvirvlerne støder imod hinanden ved bagoverbøjning (ekstension) af ryggen.

Faktaboks

Også kendt som

Tilstanden blev beskrevet af den danske radiolog Christian Ingerslev Baastrup og kaldes derfor også for Baastrups sygdom.

Årsag

Årsagen er ukendt, men tilstanden antages at skyldes degenerative forandringer i rygsøjlen. Efterhånden som ryghvirvlerne bliver fladere nærmer torntappene sig hinanden og til sidst skraber de mod hinanden. Det sker hyppigst i lænden (lumbalcolumna), og giver lænderygsmerter og ømhed ved berøring, der lindres ved bøjning fremover. Det kan også ses i rygsøjlens halsdel (cervicalcolumna).

Behandling

Behandlingen består i første omgang af træning vejledt af fysioterapeut, eventuelt kombineret med injektionsbehandling. I slemme tilfælde, hvor træningen ikke har nogen effekt kan kirurgi være nødvendig.

Læs mere på lex.dk

  • rygsøjlen
  • ryggen

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig