Kallusdannelse ved humerusfraktur
Kallusdannelse omkring midtskafts humerusfraktur (overarmsbrud).
Begyndende knoglemineralisation kan ses som hvide skyer.
Af .
Licens: CC BY 2.0

Kallus er nydannet mineraliseret bindevæv omkring knogleenderne i et knoglebrud. Det kan ofte føles som en bule på brudstedet. Kallus bliver senere til normalt knoglevæv.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer af latin callosus ‘hård’.
Også kendt som

callus

Patofysiologi

Efter et knoglebrud dannes der blodkar og osteoidt bindevæv imellem brudfladerne. Efterhånden mineraliseres det osteoide bindevæv og bliver hårdere på grund af udskilning af calciumsalte. Dette kaldes kallus. Knoglens styrke øges i takt med dannelsen af kallus, og bruddet genopbygges. Der kan blive dannet en relativt stor mængde kallus, men bulen resorberes med tiden. Senere bliver den forkalkede kallusmasse omdannet til normalt knoglevæv.

Opheling

Fuldstændig heling af et knoglebrud kan tage fra uger til måneder, afhængigt af størrelsen af knoglen og af den belastning, som knoglen udsættes for.

Når knogleenderne i bruddet fikseres til hinanden ved en operation, hvor der indsættes skinner eller skruer, vil der dannes en mere begrænset mængde kallus, da knogleenderne her placeres meget tæt på hinanden.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig