Impingementsyndrom er smertetilstande i skulderen, hvor smerten er lokaliseret subakromialt, det vil sige under akromion, der er den øvre, ydre del af skulderbladet. Tilstanden hænger ofte sammen med anatomisk snævre pladsforhold i skulderen. Impingementsyndrom kan opstå ved betændelse og dermed øget omfang af slimsækken under akromion (bursa subacromiale), eller det kan opstå ved indeklemning af senerne til rotatorcuffens muskler, der er den lange bicepssene, supraspinatussenen og infraspinatussenen.

Faktaboks

Etymologi
af engelsk ‘stød, impuls’
Også kendt som
rotator cuff-syndrom, indklemningssyndrom, subakromialt smertesyndrom

Årsager til impingementsyndrom

Den hyppigste årsag til impingementsyndrom er gentagne skader på supraspinatussenen. Skaderne giver betændelse og nedbrydning af vævet, og påvirker negativt pladsforholdene i det subakromiale rum og fører til indeklemning af bløddelsstrukturerne under akromion, blandt andet senefæsterne til de nævnte muskler.

Behandling

Primært består behandlingen af fysioterapi. Målet med behandlingen er at forbedre den muskulære balance omkring skulderleddet og skulderbladet. Betændelsesdæmpende lægemidler som NSAID kan benyttes i den akutte fase. Hvis smerterne varer i mange uger eller måneder kan injektion med kortison overvejes. Ved mislykket behandling med fysioterapi, overvejes operation efter 4–6 måneder efterfulgt af samme type øvelsesprogram som før operationen.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig